Nieuws - 2 februari 2018

Pop-up bieb zoekt onderzoekers op

tekst:
Albert Sikkema

De bibliotheek van WUR gaat de onderzoekers opzoeken, om in gesprek te raken over de diensten van de bieb en de wensen van de onderzoekers. Gisteren stond de pop-up bieb in Helix.

©Ebel Delnoye

Sinds de bibliotheek van WUR is gecentraliseerd in Forum en steeds minder boeken en steeds meer digitale diensten aanbiedt, hebben de biebmedewerkers steeds minder contact met onderzoekers. Dus heeft de bibliotheek besloten om de onderzoekers bij de kenniseenheden op te zoeken. ‘We willen uitleggen wat we voor hen kunnen betekenen’, zegt informatiespecialist Anna Besse, ‘maar ook van hen horen wat er speelt in hun vakgebied en wat hun behoeften zijn.’ Besse en haar collega’s staan vandaag met een stand in Helix, om de voedingswetenschappers bij te praten.

Open access
De bieb heeft bijvoorbeeld een nieuwe journal browser gebouwd, een tool waarmee onderzoekers kunnen kijken welke tijdschriften ondersteuning bieden bij een open access publicatie. Ook kan de browser aangeven met welke uitgevers de bibliotheek een deal heeft gesloten zodat de onderzoekers daar zonder kosten kunnen publiceren. ‘Onderzoekers weten vaak niet dat wij hen kunnen helpen met open access’, licht Besse toe.

Publicaties
Ook kan de bibliotheek de onderzoekers advies geven hoe ze zich beter kunnen presenteren en profileren met hun onderzoeks-cv. De onderzoekers slaan hun publicaties al op in het systeem Pure van WUR, maar het is handig als ze hun publicaties ook in het systeem ORCID zetten, omdat je daarin onder een uniek nummer al je wapenfeiten kunt weergeven. De bieb kan ervoor zorgen dat de gegevens in Pure automatisch ook in ORCID worden opgeslagen, zegt Besse, maar dat moet de onderzoeker zelf aangeven in verband met de privacywetgeving.

Literatuur
Verder biedt de bieb ondersteuning bij het maken van datamanagementplannen, nu alle promovendi hun datasets moeten opslaan. Ook geeft Besse advies over zoekstrategieën om snel en goed literatuur te vinden, en manieren hoe je je onderzoek-output het beste kunt meten.

Nog vier
Het is de eerste keer dat de WUR-bibliotheek een toer langs de kenniseenheden maakt. Op 30 januari stond de bieb in Gaia, op 1 februari in Helix. Er volgen in maart nog vier pop-up library’s voor onderzoekers: op 6 maart in Leeuwenborch, 15 maart in Radix, 22 maart in Axis en 29 maart in Vitae. Alle inloopsessies vinden plaats in de gebouwhallen tussen 12:00 en 13:30.

Meer info vind je op de website van de bieb.