Nieuws - 18 april 2012

Pootjes in de pasta: Insectenkookboek gepresenteerd

De presentatie van het eerste Nederlandse insectenkookboek leidde gisteren tot een mediastorm. De auteurs, Marcel Dicke, Arnold van Huis en Henk van Gurp, bewijzen dat in ieder geval de pers wild enthousiast is over het eten van insecten.

GA--20120417-ND7_3988.JPG
Het drietal voert al langer campagne om Nederlanders te overtuigen dat het eten van insecten gezond, lekker en milieuvriendelijk is. Op festivals als City of Insects konden mensen hier al voorzichtig van proeven. Inmiddels zijn drie typen insecten te koop in Nederlandse groothandels, maar een echte doorbraak is er nog niet. Dit boek moet enthousiaste hobbykoks over de streep trekken.
Op het eerste oog is het een kookboek als alle andere. Mooi opgemaakte gerechtjes op strakke foto's. De recepten zijn echter voor bug macs en buglava, en in alle gerechten zitten sprinkhanenlijfjes en meelwormen. Soms zichtbaar, op petit-fours, in de salade en soms onzichtbaar in het pannenkoekenbeslag of de ravioli. Daarnaast staan er wervende interviews met food designers, wetenschappers en koks.
Henk van Gurp, één van de drie auteurs en docent aan de Wageningse vakschool Rijn-IJssel, zorgde voor de culinaire kant.
Aan de namen te zien hebben jullie wel plezier gehad met dit werk?
'Het was echt een feestje. Ik vond het ontzettend leuk om met de fotograaf en opmaker aan de recepten te werken. We hebben veel gezocht naar borden en kleedjes. Uiteindelijk kostte het wel twee uur per goede foto.'
Het boek laat zien dat er wereldwijd al veel keukens bestaan die insecten gebruiken. Komen de recepten daar rechtstreeks vandaan?
'Nee, ik heb gezocht naar mooie combinaties. Er is dus wel gekeken naar traditionele recepten, maar dan heb ik de kip bijvoorbeeld vervangen door insecten. Het boek moet ook vooral uitdagen tot eigen creaties. Eén van de illustratrices heeft meteen haar favoriete recept gemaakt met insecten.'
Zorgt het gebruik van insecten ook voor nieuwe mogelijkheden, of is het alleen een vleesvervanger?
'Alles wat nieuw is, voegt toe aan de beschikbare smaken zoals vergeten groentes. Wel is het zo dat je de eigenlijke, nootachtige smaak het best proeven als er niets wordt toegevoegd. Dus geen kruiden gebruiken, niet te veel bewerking en maar kort bakken.'
Dit weekend liet ik het boek rondgaan op een feest. De gasten waren blij dat er heel andere hapjes waren. Gaat het nog lang duren om deze 'bah-reactie' te doorbreken?
'Een snelle doorbraak is mogelijk, onder bepaalde voorwaarden. De voedingsindustrie en de horeca moeten het oppakken en de insecten moeten makkelijker te krijgen zijn, echt in de Albert Heijn. Dan kan het gebeuren dat mensen heel snel om zijn. 'Wageningen lijkt er in ieder geval klaar voor. We hadden de eerste mensen al aan de telefoon die vroegen of ze hier insecten konden eten.'