Wetenschap - 24 mei 2011

Pools eredoctoraat voor Van Lenteren

Eens in de vijf jaar deelt de Warsaw University of Life Sciences een eredoctoraat uit. Deze keer, op 20 mei, ontving Joop van Lenteren de onderscheiding voor zijn onderzoek aan biologische bestrijding van plagen in de tuinbouw.

Van_Lenteren-DSC01699.JPG
Van Lenteren, emeritus hoogleraar Entomologie van Wageningen Universiteit, heeft ruim vijftig jaar samengewerkt met Poolse entomologen op het gebied van de ecologie van predatoren en parasieten. Ook hielp hij bij de herstructurering van het onderwijs in Warschau, ontwikkelde hij PdD-programma’s in de communistische tijd en betrok hij Poolse onderzoekers bij Europese onderzoeksprogramma’s. De Poolse tuinbouw past de biologische bestrijding op grote schaal toe, zegt Van Lenteren, mede door de relatie met Nederland. Veel Nederlandse tuinders zijn in Polen actief en Polen die in de Nederlandse tuinbouw hebben gewerkt, passen de opgedane kennis nu toe op hun bedrijf in Polen.