Nieuws - 1 april 2010

Politiek zet natuur buitenspel

De dieren in de Oostvaardersplassen krijgen hooi om te voorkomen dat ze de hongerdood sterven. Minister Verburg heeft hiertoe besloten onder druk van de Tweede Kamer. Hoe verstandig is dat? Sip Van Wieren, ecoloog bij de Leerstoelgroep Resource Ecology, is kritisch.

'Dit besluit is treurig;  we verliezen iets unieks. De Oostvaardersplassen hebben de schijn tegen omdat het een relatief klein gebied is, en ja, er staat een hek omheen. Maar elk gebied is begrensd en de Oostvaardersplassen zijn enorm rijk aan voedingsstoffen. Het gebied heeft de afgelopen twintig jaar bewezen dat het zonder ingrijpen van de mens goed functioneert. Dat vond ook de internationale wetenschappelijke commissie die de Oostvaardersplassen zo'n vier jaar geleden onder de loep heeft genomen. Het beheer is toen ongewijzigd voortgezet.
'De huidige politiek heeft duidelijk geen behoefte aan een wetenschappelijke onderbouwing voor natuurbeheer. Het habitat is wat eenzijdig en er zijn geen roofdieren, maar de herten, runderen en paarden doen het goed. Voedselaanbod reguleert de aantallen. Dit geldt echter ook voor dieren op de Afrikaanse savanne en roodborstjes in de achtertuin. Om politieke redenen is het niet meer acceptabel dat dieren van honger sterven. De politiek heeft het beheer overgenomen, zonder zich iets van de wetenschap aan te trekken.
'De consequenties van bijvoeren zijn enorm. Hooi bepaalt nu de draagkracht van het gebied. De populaties zullen toenemen;  het aantal dieren wordt nu door de politiek bepaald; de natuur staat buitenspel. Regulatie van de aantallen is nu onvermijdelijk. Op de Veluwezoom hebben ze ervaring met bijvoeren in het vroege voorjaar. Nou, dat hebben ze geweten. Ze creĆ«erden een enorm probleem. De aantallen dieren rezen de pan uit; het sociale gedrag raakte verstoord en de dieren werden lui. Ze zijn daar dan ook radicaal van teruggekomen.'