Nieuws - 14 februari 2002

Politie en krakers zijn elkaars beste vriend

Politie en krakers zijn elkaars beste vriend

Kraken in Wageningen beleeft een revival. De nieuwe generatie krakers ? studenten milieu, tropisch landgebruik en biologie ? laat niet met zich sollen. Op zondag 10 februari kraakten ze het pand Salverdaplein 13 in het centrum van Wageningen. De volgende ochtend al trapte de politie de voordeur in en ontruimde het pand. De eigenaar, de stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW), zei dat het pand in gebruik was als kantoor, waardoor van leegstand geen sprake zou zijn.

De krakers vonden dat een niet aangesloten telefoon in een leeg pand zonder gas, water en licht niet door kan gaan voor kantoor, en kraakten maandagavond het pand opnieuw. Die happening trok zo'n vijftig sympathisanten, die veel kabaal maakten door op pannen en verkeersborden te slaan. Na onderhandeling ter plekke door fractieleden van GroenLinks Wageningen met politie en krakers, heeft de politie alsnog leegstand geconstateerd, waardoor de krakers het pand kunnen blijven bewonen.

Er was een vreugdevuur en een kratje bier om de goede afloop te vieren. Maar toen de politie wilde vertrekken, bleek de accu van hun auto leeg. "Wij zijn vriendelijk geweest voor jullie," zei een agent, "willen jullie nu even de auto aanduwen?" Onder luid gelach en applaus duwden de krakers de auto van de politie richting politiebureau. De SSHW wil geen commentaar geven. | J.T.