Student - 9 april 2010

Poepgasthee stinkt niet

Water koken met gas van je eigen poep en een asbak maken van je net leeggedronken bierblikje. In het kader van de Week of Waste gaf het Wageningen Environmental Platform woensdagavond een lezing en een workshop in het Forum, waarin deze vaardigheden aan bod kwamen.

In Nederland spoelt iedereen per dag zo'n 128 liter water door de wc om slechts een paar liter urine en nog geen halve kilogram uitwerpselen af te voeren. 'Dat kan veel efficiƫnter', vertelt Joost van der Bulk. 'Het is veel beter om je poep en plas meteen te behandelen, in plaats van deze gemakzuchtig door de wc te spoelen', zegt hij terwijl hij een potje met een asachtig goedje aan een nieuwsgierig Chinees meisje doorgeeft. Het blijkt een goede mestsof te zijn die gemaakt is van pis. Het meisje geeft het potje snel door.
Joost haalt een autobinnenband tevoorschijn, die met een slangetje verbonden is aan een soort gaspitje. Hij krijgt assistentie van de maker van het vernuftige apparaat. 'In deze band zit biogas, gemaakt van lokaal geproduceerde stront van diverse Droevendalers', vertelt de ingenieur terwijl hij een hendeltje omdraait en een aansteker bij het pitje houdt. Een blauwe vlam springt de lucht in en er valt een stilte. 'Amazing' zegt een langharige toeschouwer gemeend. 'En het stinkt niet', vult de uitvinder aan.
Na de lezing wordt er een workshop recycling art gegeven. Een blond meisje laat trots haar portefeuille zien die ze net gemaakt heeft van een oud pak sojamelk. 'Ik moet hem nog wel even schoonmaken', zegt ze terwijl er een straaltje sojamelk uit haar beurs sijpelt. Ze laat vervolgens zien hoe je een asbak kunt maken van een leeg bierblikje.
Dan wordt plotseling de binnenband erbij gehaald. Een opengeknipt bierblikje met water wordt op het hete pitje gezet. Het water kookt binnen een paar minuten, maar niemand kan een theezakje vinden. De deelnemers delen uiteindelijk al zittend de deciliter door poepgas verwarmd water, voor ze door de regen naar huis fietsen.