Nieuws - 11 februari 2010

Poep oprapen in Mopipi

Fritz van Deventer onderzocht drie maanden lang hoe koeienvlaaien een rol kunnen spelen in het tegengaan van landdegradatie. De vierdejaars student internationaal land en waterbeheer deed zijn stage in Mopipi, Botswana.

FOTO_FRITZ.jpg
'Met mijn blote handen heb ik koeienvlaaien van het land afgehaald. Ik had een goede techniek en pakte de poep zo op dat die niet brak. Sommige mensen waren minder handig waardoor de vlaai openbrak en de stront over hun handen vloeide. Uit koeienmest kan de rurale bevolking van Mopipi biogas halen. Dit gas wordt gebruikt om op te koken en het kan een goed en nodig alternatief voor brandhout zijn. Het vellen van bomen voor brandhout veroorzaakt namelijk bodemerosie.
Ik heb een keer een dagje meegelopen met een houthakker uit het dorp. Het was vijftien kilometer rijden naar het dichtstbijzijnde bos en om de vijf kilometer was de motor weer overhit. Dan moesten we de radiator bijvullen met water en even wachten. Ondertussen pompten we de banden van het wrak op met een fietspomp. Die auto zou no way door de Nederlandse APK komen. Toen we er eindelijk waren hakten we met een bijl bomen om met een diameter van wel dertig centimeter. Dat duurt wel even.
Oliebollen
In Mopipi heb je geen verharde wegen maar alleen stoffige zandweggetjes. De mensen wonen in huisjes van steen of mest. Ze verdienen geld door creatieve onderneminkjes op te zetten. Sommigen staan bijna elke dag naast hun huis oliebollen te bakken, die ze verkopen. Anderen klussen aan het huis van de buren, doen de was voor mensen of kopen spullen in de stad die ze met winst doorverkopen in het dorp. Er heerst wel echt armoede. Gelukkig krijgen de armen bijstand van de overheid.
Vleeshandvat
In Mopipi eten ze vooral vlees en maïspap. Als je vlees wilt ga je naar de vleesboom. Daar staat dan iemand die vlees van eigen vee aan de boom hangt en vervolgens verkoopt. De stukken vlees zijn enorm. Toen ik eens naar de vleesboom ging om vlees te kopen sneed de verkoper een handvat in een vleeshomp, zodat ik het makkelijker mee kon nemen, vet handig.'