Organisatie - 24 maart 2016

Ploumen bezoekt Wageningse lerarenopleiding in Kabul

tekst:
Alexandra Branderhorst

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bezocht op 22 maart de door Wageningen UR opgezette lerarenopleiding in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De minister was blij dat de school voor landbouwonderwijzers voortgang boekt.

Minister Ploumen (midden) overlegt met vice-directeur Ayesha Sabri. Foto: NAEC

Minister Ploumen bezocht het National Agricultural Education College (NAEC) samen met een delegatie van de Nederlandse ambassade. Ze sprak met vice-directeur Ayesha Sabri, enkele docenten en vrouwelijke studenten van de lerarenopleiding. Ploumen bezocht NAEC in maart 2013 ook al eens. Ze was blij om NAEC weer te bezoeken en de vooruitgang te kunnen waarnemen. ‘Het is goed dat jullie je richten op de landbouwsector in Afghanistan. Doordat jullie met lokale materialen en low tech werken, kunnen de studenten deze methoden en technieken straks ook in de provincies toepassen’, aldus Ploumen.

De agrarische lerarenopleiding is in de afgelopen vijf jaar opgezet met steun vanuit het Center for Development Innovation (CDI) van Wageningen UR. NAEC opende zijn deuren begin 2012. Dit jaar werken er ruim veertig docenten en beginnen er circa 700 studenten aan hun studie. Van de tweejarige opleiding zijn inmiddels ruim 450 leerlingen afgestudeerd, waarvan ongeveer 20 procent vrouwen. De studenten worden klaargestoomd om les te geven op agrarische mbo-opleidingen in heel Afghanistan. Voor deze mbo-scholen heeft het CDI ook lesmateriaal helpen ontwikkelen.

Tot nu toe hebben de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken 21,6 miljoen euro uitgetrokken voor de lerarenopleiding en ontwikkeling van het landbouwonderwijs in Afghanistan. Over de vervolgfinanciering wordt onderhandeld.

Lees ook: