Nieuws - 26 november 2015

Pleur

Koffiedrinken is onderdeel van een gezond dieet. Dat beweren onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Tot vijf kopjes pleur per dag levert significant mindere kans op sterfte op aan onder meer hart- en vaatziekten, type-2 diabetes en zelfmoord. Drink je meer dan vijf koppen per dag? Geen nood, je wordt er niet gezonder van, maar schadelijk is het ook niet. Opmerkelijk is dat het niet uitmaakt of er cafeïne in je koffie zit of niet.

Pleur (2)

Zwangere vrouwen kunnen beter geen koffie drinken, adviseert het Voedingscentrum. Niet waar, beweren Amerikaanse onderzoekers in het Journal of Epidemiology. Matig koffie drinken – 1 tot 2 kopjes per dag – tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op het gedrag, de ontwikkeling en het IQ van het kind als het 4-7 jaar is. Voor wat er daarna gebeurt: zie Pleur (1).

Bloemetje

Belangrijk nieuws voor mensen die een hamster als huisdier hebben. Vrouwtjes zijn agressiever in de winter dan in de zomer, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De oorzaak is melatonine. Hoe korter de dagen, hoe meer melatonine. De hormonale gevolgen daarvan resulteren in agressiever gedrag. Goed om te weten: wij mensen zitten hormonaal niet veel anders in elkaar dan hamsters. Mannen: neem eens een bloemetje mee in deze donkere dagen.

Prijs

Hoe groter het vrouwtje, hoe kleiner de zaadcel. Blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Manchester. Dat komt door strijd. Welke zaadcel wint de hoofdprijs? Klein en veel blijkt gunstiger naarmate het vrouwelijk voortplantingskanaal toeneemt in omvang. Zaadcellen van de fruitvlieg bijvoorbeeld zijn zo’n 35 keer groter dan die van de mens. De vlieg heeft er daarentegen maar enkele honderden van. De doorsnee man komt wel aan de 100 miljoen.