Nieuws - 28 november 2013

Plek voor ondernemende student

tekst:
Linda van der Nat

Studenten die bezig zijn met een eigen bedrijfje moeten op de campus ruimte krijgen om hun initiatief tot bloei te laten komen. Dit vindt de studentenraad, die zelfs al de perfecte plek zegt te hebben gevonden.

Er zijn in Wageningen ‘stiekem best veel studenten’ bezig met ondernemerschap, denkt studentenraadslid Simone Ritzer van VeSte.  Hun activiteiten variëren volgens haar van het bijwonen van borrels georganiseerd door KLV tot het daadwerkelijk opstarten van kleine bedrijfjes. Toch is het aantal start-ups in Wageningen van afgelopen jaar op één hand te tellen, weet Peter van Leeuwen, derdejaars student Internationaal Land- en waterbeheer en dit jaar als studentbestuurder betrokken bij Climate-KIC, een speciaal onderwijsprogramma over ondernemerschap en klimaatverandering. ‘Terwijl ik zeker weet dat hier in Wageningen veel potentie zit. Dat het niet van de grond komt, komt volgens mij omdat ondernemerschap niet genoeg in het onderwijsprogramma zit. Voor veel docenten is het bijna een vies woord.’

Een speciale locatie voor start-ups daar verandering in brengen, menen de studenten. Een kandidaat hebben de studentvertegenwoordigers ook al. Het gebouw Triton, achter Zodiac, komt binnenkort leeg te staan. Het pand is niet geschikt als onderwijsruimte, maar het is volgens Simone wel uitermate geschikt als experimentele ruimte voor het uitwerken van interessante businessideeën, het bouwen van prototypes, en het delen van ervaring en kennis. ‘Veel meer hebben studenten die bezig zijn met hun eigen onderneming niet nodig.’ Studenten van Climate-KIC krijgen er, als eerste initiatief, hun werkplaats, Greenhouse genaamd.

Facebook

Een studentontwikkelplaats zou een aanzuigende werking kunnen hebben op studenten die wel eens gespeeld hebben met het idee om een eigen bedrijf te beginnen, denkt Peter. ‘Er is een Facebookgroep van Wageningse ondernemende studenten, met 124 leden. In een ontwikkelplaats kunnen ze de volgende stap zetten.’

Simone: ‘De universiteit doet natuurlijk al het een en ander op het gebied van ondernemerschap. Climate-KIC is daar een goed voorbeeld van en ook de aanwezigheid van KLV en StartLife zijn bezig met ondernemerschap.’ Volgens de studentvertegenwoordigers staan die initiatieven echter te ver af van studenten.

Volgens Simone heeft de universiteit positief gereageerd op hun ideeën. Vanuit Education, Research & Innovation en het Facilitair Bedrijf zal een advies opgesteld worden aan de raad van bestuur om Trition verder te benutten als studentontwikkelplaats voor studenten met een serieus ondernemersplan. Aan het eind van het jaar wordt een besluit van de RvB verwacht.