Student - 7 oktober 2017

Plastic beker krijgt concurrent

tekst:
Roelof Kleis
2

Massa’s plastic bekers worden er dagelijks op de campus gebruikt. De kleurrijke KeepCup moet dat veranderen. Maandag, op de Duurzaamheidsmarkt, wordt-ie gepresenteerd.

© Roelof Kleis

Initiatiefnemer van de aanval op de plastic beker is Lilo Trogisch. De Duitse promovenda (Sociology of Development and Change) schrok zich een hoedje toen zij een jaar geleden op de campus arriveerde. ‘Schokkend’, noemt ze de hoeveelheid plastic die dagelijks wordt gebruikt in de kantines. ‘Vooral de bekers; je vindt ze overal op de campus. Bij elke cateraar. En dat voor een
duurzame universiteit als Wageningen.’

Het duurde niet lang voordat ze een groepje gelijkgestemde geesten bij elkaar bracht voor actie. Samen wil de groep een heuse revolutie ontketenen: de Reuse Revolution. Zo heet het clubje dus voortaan ook. Met als eerste speerpunt de plastic beker. Die keuze ligt voor Trogisch voor de hand. Ze heeft er namelijk ervaring mee. Ook elders trok ze met succes aan de bel om het plastic uit te bannen.

Melbourne
Zelf kwam ze met de KeepCup in aanraking toen ze in Sydney studeerde. De KeepCup is een Australische ‘uitvinding’ die haar wortels in Melbourne heeft. Het lukte Trogisch daar om de beker een hit te maken op de campus. Mede door de medewerking van de cateraars, die korting gaven op elke keer dat de beker werd gebruikt in hun machines. Toen ze daarna in Londen studeerde herhaalde ze het truukje.

keepcup.jpg

En nu is dus Wageningen aan de beurt. Toch had het nogal wat voeten in de aarde voordat alle neuzen dezelfde kant op stonden. Trogisch trok aan de bel bij het Facilitair Bedrijf, maar kreeg nul op het rekest. WUR wilde niet sponsoren. Ok de shop in Forum had geen interesse in het hebbedingetje. De doorbraak kwam drie weken geleden, toen Trogisch en haar revolutionairen een pitch mochten doen voor de gezamenlijke cateraars op de campus.

Korting
‘Die waren razend enthousiast’, kijkt Trogisch er verbaasd op terug. ‘Ze zetten er samen de schouders onder. Ze doen samen de inkoop, zodat het risico wordt gedeeld. De bekers worden door hun verkocht en ze geven 10 cent korting op elke keer dat de beker wordt gebruikt in hun machines.’ Op dit moment geven de koffieautomaten in bijvoorbeeld Forum al korting van 5 cent bij gebruik van een eigen mok. Dat wordt dus nu verdubbeld. Hoe dat werkt, staat uitgelegd op posters.  

Een herbruikbare beker is maar een klein stapje, maar veel kleine stapjes maken een groot verschil
Lilo Trogisch

De KeepCup zelf is overigens .... van plastic. Maar dan wel van gerecycled plastic, zegt Trogisch. Het ding bestaat uit vier gekleurde onderdelen die je makkelijk kunt ruilen met anderen. Zo kun je je eigen persoonlijke beker samenstellen. Je kunt volgens Trogisch ook meteen bij aankoop om de gewenste kleuren vragen. Die kleurkeuze, denkt ze, is een van de aspecten die het ding zo’n succes maken. Wereldwijd zijn er volgens de website van KeepCup in 32 landen al meer dan drie miljoen van verkocht.

Gedragsverandering
De KeepCup is volgens Trogisch maar het begin. ‘En het gaat mij ook helemaal niet om die beker. Je kunt net zo goed een eigen beker gebruiken. Het doel van Reuse Revolution is een gedragsverandering op gang te brengen. De cateraars zijn een deel van de oplossing, maar vooral het gedrag van mensen moet veranderen. Een herbruikbare beker is maar een klein stapje, maar veel kleine stapjes maken een groot verschil.’


De KeepCup kost 9,95 euro en is met ingang van maandag
bij de vier cateraars in Forum, Orion, het Restaurant van de Toekomst en de
Leeuwenborch te koop.

Re:acties 2

 • Sjors

  Great! Why did they this not earlier!

  Reageer
 • Agnes Pranindita

  Great initiative! I started my study at WUR a month ago and it was indeed surprising to see that for such a daily frequent thing to use at such a university known to be sustainability-driven, we use non-reusable plastic cups. Hope that this project of yours will change our bad habit in using plastic, Lilo!

  Reageer

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 4

 • Barista Supplies

  Coffee Maker at Barista Supplies - Coffee Maker & More

  Explore our huge range of coffee maker and espresso machines online to create the perfect cup or carafe every time. Visit Online Now!

  Get more info about barista coffee maker visit here -> https://www.baristasupplies.com.au/coffee-maker/

 • Coffeelover

  The initiative itself is great, but: "The catering services will tackle it together. They will make a joint purchase to spread the financial risk. They will sell the cup and give a 10-cent discount each time the cup is used in their machines." And within a week increase the overall coffee price with the same 10 cts...

 • AK

  Good initiative, good intention. But you might be making more carbon footprint, since everyone can just use bring their mug that they have at home, while now you're encouraging them to buy a new reusable plastic cup. Why not just bring your own mug then? Or am I missing a point here..?

  • Cassandra

   Hi! I'm one of the members of Reuse Revolution. We definitely encourage people to bring any mugs/cups they already have. However, we are selling an option for students who want a sealed to-go cup but don't have one yet. Because we bought them in bulk, we're able to sell them at a discount compared to other retailers. We hope this makes them more accessible to more people! :)


Re:ageer