Organisatie - 1 januari 1970

Plasterk nu wel welkom op Dies

Geneticus prof. Ronald Plasterk houdt op 9 maart de belangrijkste rede tijdens de viering van de Dies Natalis van Wageningen Universiteit. Zijn rede zal gaan over ethiek in de wetenschap.

De komst van Plasterk is opmerkelijk. Twee jaar geleden was hij onderwerp van een relletje in Wageningen. Hij was toen ook uitgenodigd om de Dies-rede uit te spreken, maar de raad van bestuur trok de uitnodiging in nadat Plasterk een kritische column over Wageningen Universiteit in de Volkskrant had geschreven.
Plasterk schreef in die column dat Wageningen de naam universiteit niet waardig was en herinnerde de lezer eraan dat Volkert van der G. ook in Wageningen heeft gestudeerd. Aanleiding voor de column waren uitspraken van collegevoorzitter dr Aalt Dijkhuizen die zich publiekelijk kritisch had uitgelaten over andere universiteiten die in zijn ogen te weinig ondernemingszin aan de dag legden. Plasterk noemde zijn column 'een stijlfiguur', en vond het jammer dat hij niet meer welkom was.
Plasterk zegt nu vereerd te zijn door de uitnodiging. 'Ik kom graag in Wageningen, en vond het destijds ook jammer dat ik niet meer welkom was. En nee, ik heb niet hoeven beloven dat ik geen columns over Wageningen meer schrijf.' / KV