Wetenschap - 26 september 2002

Plasterk niet welkom in Wageningen na column

Columnist en onderzoeker prof. Ronald Plasterk is niet welkom tijdens de lustrumviering van de universiteit, in maart komend jaar. Plasterk was gevraagd om de diesrede uit te spreken, maar die uitnodiging is ingetrokken nadat Plasterk in een column in De Volkskrant stelde dat Wageningen de naam universiteit niet waard is. Ook noemde hij Wageningen in ??n adem met Volkert van der G..

Rector Magnificus prof. Bert Speelman heeft Plasterk in een brief geschreven dat hij niet langer prijs stelt op een diesrede van hem. De Utrechtse onderzoeker was enkele weken geleden gevraagd de rede te houden ter gelegenheid van de 85-ste verjaardag van de universiteit. Speelman: "Het moet een feest worden, en na lezing van zijn column lijkt het me niet dat de aanwezigheid van de heer Plasterk de feestvreugde zal vergroten."

Plasterk reageerde in zijn column op uitspraken van bestuursvoorzitter prof. Aalt Dijkhuizen. Die stelde, eveneens in De Volkskrant, dat de universiteiten niet moeten klagen over de bezuinigingen, maar eerst intern orde op zaken moeten stellen. Hij noemde Wageningen UR als voorbeeld voor de andere universiteiten.

En vooral dat is Plasterk naar eigen zeggen in het verkeerde keelgat geschoten. "Ik heb me erg gestoord aan de Wageningse collegevoorzitter. Hij gaat de fout in als hij zegt dat de andere universiteiten maar moeten doen wat Wageningen doet. Daarmee haalt hij ten koste van andere universiteiten een wit voetje bij de minister. Het is voor Wageningen makkelijk om met haar toegepaste onderzoek voor de landbouw en de voedingsindustrie extra geld los te krijgen. Dat geldt ook voor mijzelf als biomedisch onderzoeker. Maar denk ook eens aan de grote universiteiten waar je Frans en Geschiedenis moet kunnen studeren. Die kunnen geen extra geld uit de markt halen. Ik vind het misselijk dat Dijkhuizen daar geen rekening mee houdt, en vanuit die boosheid heb ik de column geschreven."

De beledigingen in de column zijn volgens Plasterk een 'stijlfiguur' waarin hij zijn boosheid over de uitspraken van Dijkhuizen heeft verpakt. "De Wageningse collegevoorzitter beroept zich op het maatschappelijk relevante onderzoek, het onderzoek voor de landbouw en de veeteelt. Dat beeld heb ik versterkt terug in zijn gezicht gegooid."

Aalt Dijkhuizen wil niet reageren op de column van Plasterk. Woordvoerder Simon Vink van de raad van bestuur: "Een knappe jongen die dat leest in die column. Ik denk dat Plasterk nog maar eens wat aan zijn stijl moet schaven. Op basis van deze column gaan wij niet in discussie met de heer Plasterk."

Plasterk zegt het jammer te vinden dat zijn column reden was voor het Wageningse college van bestuur om hem niet uit te nodigen. "Ik vond het een eer om uitgenodigd te worden en was graag gekomen. Maar het staat hen vrij om op hun feest de mensen uit te nodigen die zij willen." | K.V.

Zie ook pagina 3: 'Slechte column, maar Plasterk wel uitnodigen'