Nieuws - 9 september 2016

Plaspas

Studenten van het Kunming Health Vocational College krijgen een pasje voor toiletgebruik op de campus. De pas moet waterverspilling tegengaan, omdat de regio last heeft van droogte. Per maand mogen de studenten 3000 liter water gebruiken. Omgerekend is dat maar liefst 15 keer doorspoelen per werkdag. Dat kan een stuk duurzamer, Chinezen. 1000 liter lijkt me redelijk.

Vreemd

Hoe meer vreemde talen je leert, hoe makkelijker het brein nieuwe informatie opneemt en verwerkt. Dat laat onderzoek van de universiteit van Helsinki zien. Ze leiden dat af uit EEG’s van proefpersonen die een vreemde taal leren. Alle reden om colleges voortaan meertalig te maken. Niet alleen Engels, maar ook Frans en Duits.

Magertjes

Was je nogal aan de magere kant bij je geboorte? Dan is een Olympische medaille niet waarschijnlijk. Brits onderzoek onder ruim 2700 baby’s uit maart 1946 met een laag geboortegewicht (<2,5 kg) toont aan dat lichte zuigelingen hun hele leven ondermaats zijn in sport en beweging. Dat is niet alleen slecht voor hun gezondheid, maar ook voor de medaillespiegel.

Joint

Een joint maakt je minder gemotiveerd om te werken voor je geld. Dat blijkt uit onderzoek van het University College in London. Het echte nieuws is echter dat het effect klein is. Gewone proefpersonen kozen in de helft van de gevallen voor een moeilijker test die meer geld oplevert. Onder invloed van een jointje was dat 8 procent minder. Nét significant, maar genoeg om het te laten?