Nieuws - 5 juni 2008

Plantmacht

Een wildplasser die keurig alle struiken besproeit en een jongen die tevreden wegloopt als hij de potplant redt die een boze vriendin hem vanaf het balkon toewerpt. Op You Tube zijn deze week korte humoristische Plantmacht-filmpjes verschenen om de opleiding Plantenwetenschappen te promoten.

opinie_0_560.jpg
‘We parasiteren op de peperdure campagne van defensie en hopen met humor door te dringen op de Nederlandse schoolpleinen’, vertelt initiatiefnemer dr. Bart Knols, malariaonderzoeker bij het Laboratorium voor Entomologie. ‘We hebben nu drie filmpjes geplaatst, maar ik heb er nog zeven klaarstaan. Natuurlijk hopen we op een hype, dat het gaat rondzingen op Hyves, én dat Defensie er ook de humor van inziet.’
De filmpjes zijn een parodie op de ‘geschikt/ongeschikt’-campagne van de Landmacht en verwijzen naar de website www.kunjijdeplantmachtaan.nl, met een directe koppeling naar de wervingssite van Plantenwetenschappen.
Knols kreeg vorig jaar het verzoek van de directeur van de Plant Sciences Group of hij eens wilde meedenken over de studentenwerving. ‘Ik had al meteen het idee dat we vooral moeten aansluiten bij de belevingswereld van scholieren. Ik kende ook nog twee jongens die net zijn afgestudeerd aan de filmacademie. Zo zijn we op het idee van grappige You Tube-filmpjes gekomen’, aldus Knols.
De plantenwetenschappers investeren tienduizend euro in het experiment dat nog wel even is kortgesloten met de centrale studentenwervers. Knols: ‘De filmpjes konden volgens ons contact wel door de beugel. We parasiteren bewust op de campagne van de landmacht. Het ministerie van Defensie betaalt alleen al honderdduizend euro om een reclamefilmpje op tv uit te zenden. We hopen dat hun collega’s van LNV ook inzien dat er echt iets moet gebeuren. Er zijn nu twaalf aanmeldingen voor Plantenwetenschappen, terwijl we iedereen zo een baangarantie kunnen geven.’