Nieuws - 4 juli 2011

Plantenwetenschappen in top-10

Wageningen staat op plaats 8 van instellingen wereldwijd met de meeste publicaties in wetenschappelijke toptijdschriften op het gebied van plantenwetenschappen.

Arabidopsis_thaliana-zandraket02.jpg
De Times Higher Education heeft weer een ranglijst uitgebracht waarin de kwaliteit van universiteiten wereldwijd wordt afgemeten aan de hoeveelheid publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en de hoeveelheid citaties die dat opleverde. Dit keer op het gebied van de plantenwetenschappen. Het instituut met de meeste publicaties en citaties tussen 2000 en 2010 in de plantenwetenschappen is het Max Planck Instituut in Duitsland. Bij de publicaties staat Wageningen achtste, bij de citaties twaalfde.
De ranglijst is verrassend, omdat de Amerikaanse universiteiten de top-10 niet domineren. Na het Max Planck Instituut staat het Engelse John Innes Centre tweede en het Japanse RIKEN-instituut derde. Dan pas volgt het Amerikaanse USDA en UC Davis. Wageningen staat net onder Cornell University en net boven UC Berkeley. Bij de citatiescore moet Wageningen meer Amerikaanse universiteiten voor zich dulden.
De andere Nederlandse universiteiten spelen geen rol van betekenis in de ranglijst. Utrecht staat op plaats 28 bij de toppublicaties en plaats 36 bij de citaties. Andere Nederlandse universiteiten komen niet voor in de lijst, wat wil zeggen dat ze gedurende tien jaar minder dan vijftig papers in toptijdschriften hebben gepubliceerd. Wageningen had 103 publicaties die gemiddeld 9,8 keer zijn geciteerd.
Vorig jaar bracht Times Higher nog een top-200 uit van universiteiten op alle wetenschapsgebieden. Daarin staat Wageningen op plek 144 en scoren de algemene universiteiten met veel wetenschapsgebieden veel beter.