Nieuws - 1 januari 1970

Plantenhormoon verklaart niet alles

De ophef over het onbekende hormoon dat zou rondspoken in de kalversector was vals alarm. Dat schrijven het Agrarisch Dagblad en De Boerderij. Onderzoek van TNO, dat overigens is betaald door de sector zelf, heeft aangetoond dat een onbekende stof die van nature op maïs voorkomt, de apparatuur van de hormoonjagers in de war heeft gebracht. Zegt TNO.

Met die onderzoekresultaten maakt de kalversector een lange neus naar het landbouwministerie. Dat gaf rond de jaarwisseling opdracht tot een grote actie, waarbij de opsporingsinstantie AID urinemonsters nam op alle 2500 kalverbedrijven die ons land kent. Het Wageningse Rikilt onderzoekt de monsters. Minister Cees Veerman himself had daartoe opdracht gegeven toen hormoonjagers alarm sloegen.
Onnodig, zegt TNO. Alle door TNO onderzochte monsters bevatten de onbekende stof die hormoonjagers in staat van paraatheid bracht. Ook monsters van ingekuild voer - en het is praktisch onmogelijk om groeibevorderaars toe te dienen via kuilvoer. Einde verhaal, aldus de kalversector.
Zou het?
Toen de tweede kamer Veerman op 12 februari heeft gevraagd waarom hij tot zijn monsteractie besloot, antwoordde de bewindsman dat hij ‘signalen’ had gekregen. Dat waren niet alleen meldingen van merkwaardige dingen in de urinemonsters van kalveren, blijkt uit de kamerstukken. Onderzoekers meldden ook dat de dieren vergroeiingen aan het geslachtsapparaat hadden. Het zou vooral gaan om afwijkingen aan de eierstokken. Daarnaast waren er in het zuiden van Nederland merkwaardige verplaatsingen van vee, die de indruk wekten dat de eigenaars dingen deden die niet door de beugel konden.
Veerman had dus voldoende aanleiding om de sector door te lichten. Goed, TNO heeft wellicht een verklaring gevonden vonden voor merkwaardige uitslagen van onderzoek naar urinemonsters. Maar verklaart dat ook de afwijkingen aan de eierstokken van dieren? Over twee maanden is Rikilt klaar met zijn onderzoek. Dan weten we meer. Tot dan is het net zo voorbarig om de sector van hormoonpraktijken te beschuldigen, als te roepen dat er ‘dus’ niks aan de hand is. |
Willem Koert