Nieuws - 18 februari 2014

Plantenhoogleraar is promotiekampioen

tekst:
Rob Ramaker

Hoogleraar plantenveredeling Richard Visser begeleidde in 2013 de meeste promoties aan Wageningen Universiteit. Met een totaal van tien liet hij Paul Struik (Gewasfysiologie) en Harry Gruppen (Voedselchemie) achter zich.

Het meest opmerkelijk aan Vissers prestatie is dat het eigenlijk een doorsnee jaar was. In zijn recordjaar begeleidde hij namelijk veertien promoties. Runners-up Struik en Gruppen maakten wel vaker dan normaal de gang naar de aula. Visser mag in Wageningen trouwens wel op eenzame hoogte staan, maar landelijk is hij niet de koploper. De Utrechtse universitaire nieuwssite DUB berichtte afgelopen januari over twee geneeskundeprofessoren die respectievelijk elf en twaalf promoties verrichtten.

Afgelopen jaar promoveerde in Wageningen een recordaantal van 273 PhD’ers. Een aantal dat de komende jaren zal blijven groeien. De Wageningse PhD-council maakt zich daarom zorgen over de kwaliteit van de begeleiding. De stijgende aantallen studenten per directe begeleider zorgen dat niet alle PhD’ers genoeg sturing krijgen.

Visser maakt zich echter geen zorgen over zijn promovendi, schrijft hij in een e-mail: ‘Ik durf wel te zeggen dat de kwaliteit van de begeleiding binnen Plantenveredeling goed is geregeld.

De reden dat Visser toch zoveel studenten kan begeleiden, is dat hij nooit de dagelijkse begeleiding op zich neemt. Dat doen één of twee mensen uit zijn groep. Visser spreekt met promovendi over hun project wanneer deze een tussenstand presenteren. ‘Ik zie het [vooral] als mijn taak,’ zo schrijft hij, ‘om me in de laatste fase van het onderzoek (schrijven) zeer intensief te bemoeien met het proefschrift.’ Hij probeert de promoties wel te spreiden aangezien de periode voorafgaand aan de verdediging zorgt voor veel werk.

Visser geeft leiding aan Wageningen UR Plant Breeding dat bestaat uit zo’n tweehonderd academici en DLO-onderzoekers. Zijn leerstoelgroep fuseerde in 2005 namelijk met twee DLO-groepen.Wie begeleidde de meeste promoties in 2013?
Richard Visser Plantenveredeling 10
Harry Gruppen Voedselchemie 8
Paul Struik Gewasfysiologie 8
Tiny van Boekel Levensmiddelentechnologie 7
Rene Wijffels Bioprocestechnologie 7
Johan van Arendonk Fokkerij en genetica 7
Harro Bouwmeester Plantenfysiologie 7
Remko Boom Levensmiddelenproceskunde 7
Yvonne Rietjens Toxicologie 6
Lisette de Groot Voedingsfysiologie 6
Herbert Prins Resource ecologie 6