Nieuws - 22 februari 2001

Planteneters sterven door opwarmende aarde

Planteneters sterven door opwarmende aarde

Herbert Prins: 'Niet hittestress, maar voedselgebrek is het probleem'

Voor de natuur heeft de opwarming van de aarde vooral negatieve gevolgen, stelt het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Toenemende hitte zal onder het vee en wild tot extra stress en daardoor extra sterfte leiden. Dit laatste is vergezocht, vindt prof. dr. Herbert Prins, hoogleraar Natuurbeheer in de tropen en ecologie van vertebraten. "Het werkelijke probleem is de verandering in het voedselaanbod als gevolg van klimaatverandering."

Het IPCC gaat uit van een temperatuurstijging van 1,4 tot 5,8 graden Celsius in de komende honderd jaar. Volgens klimaatmodellen zouden de subtropen meer hittegolven ondervinden. Prins: "Meer sterfte door extra stress is niet het probleem. De dieren zoeken wel een boom op en gaan 's avonds in plaats van overdag naar voedsel zoeken."

Probleem is eerder het voedselaanbod. Als het warmer en droger wordt, zullen de minder goed verteerbare mediterrane en Afrikaanse grassen oprukken ten koste van de beter verteerbare grassen die typisch zijn voor een gematigd klimaat, zegt Prins. Planteneters komen dan in de problemen. In het verleden, toen er nog uitgestrekte natuurgebieden voorkwamen, konden dieren zich verplaatsen en de verschuivende vegetatiezones volgen. Nu gaat dat moeilijker.

Prins: "Stel je voor: door klimaatverandering en de verschuiving van vegetatiezones leeft een Afrikaanse olifant het liefst in de Oekra?ne. Door alle vliegvelden, spoorbanen en andere bebouwing kan de olifant daar nu niet komen." Als het klimaat echt zo snel gaat veranderen als het IPCC denkt, dan zullen veel planten- en boomsoorten het niet overleven. Boomsoorten kunnen maximaal zevenhonderd meter per jaar migreren, maar dit is lang niet snel genoeg om de verschuiving van de klimaatzones bij te houden. Prins pleit voor het verplaatsen van bedreigde planten en dieren naar geschikte leefgebieden. | H.B.