Wetenschap

Planten verlichten de vangrail

In de vangrail van het viaduct waarmee de Bovenbuurtweg de A12 kruist, lichten in het donker tien rode ledlampjes op. Een primeur. De lampjes branden op plantenstroom.
Roelof Kleis

De leveranciers van de stroom staan een eindje verderop in de berm aan weerszijden van de weg. Een paar duizend planten in bakken van een halve bij een halve meter. Samen goed voor honderd vierkante meter waterplanten. Diverse zeggesoorten, dotterbloemen, maar ook irissen en pitrussen. Een kleine twintig soorten in totaal. De opstelling is het eerste min of meer nuttige product van Plant-e.

De locatie is zorgvuldig gekozen, legt Frits Dimmendaal uit. Hij is projectmanager KennisAs Ede-Wageningen. ‘In de KennisAs en min of meer op de grens van Ede en Wageningen. Hier komt straks ook de oostelijke rondweg van Ede.’ Beide gemeenten hebben samen 15.000 euro bijgedragen aan de totstandkoming van de verlichting. De burgervaders van Ede en Wageningen mogen daarom eigenhandig met een druk op de knop het licht ontsteken.

IMAG0057.jpgVolgens Dimmendaal past het innovatieve concept van Plant-e perfect in de ambities van de KennisAs. De KennisAs is het denkbeeldige lint dat het stationsgebied Ede-Wageningen, de campus van Ede (scholengebied rond ROC A12)

, het streekziekenhuis en Wageningen UR met elkaar verbindt. Dat lint is nu nog denkbeeldig, maar dat gaat veranderen. Dimmendaal laat een klein voorproefje zien van de plannen waar aan wordt gewerkt om het gebied meer uitstraling te geven.

De Mansholtlaan moet in de toekomst een brede kennislaan worden met een groene middenberm en links en rechts zogeheten kennistuinen. Tien rode ledlampjes in een vangrail steken bij al die ambities wat mager af. Dimmendaal beaamt dat, de vangrailverlichting is ook maar een tussenstap. Ondertussen wordt samen met een lichtkunstenaar gewerkt aan een fraaie verlichting op het viaduct zelf, een blikvanger vanaf de A12.

Alleen als de grond bevroren is, ligt de productie in principe stil

Nanda Schrama

De batterij plantenbakken die nu in de berm ligt, is al op die veel grotere taak berekend. Hoe groot dat vermogen precies is, is niet exact bekend. De ontwikkeling van plantenstroom is nog in volle gang. Uiteindelijk moet volgens berekeningen van Plant-e jaarlijks 28 kWh per vierkante meter haalbaar zijn. Een opstelling zoals die op de Bovenbuurweg kan dan zo’n tachtig procent van het energiegebruik van een doorsnee huishouden leveren.

Maar zo ver is het dus nog lang niet. Ook de eerste Plant-e-Bikes zullen nog wel even op zich laten wachten. Plantenstroom vreet ruimte. De stroomleverantie heeft daarentegen wel een groot voordeel boven bijvoorbeeld zonne-energie. Plantenstroom doet het in principe altijd. Zomer en winter, dag en nacht. Dat vloeit voort uit het principe van de stroomopwekking, die gebaseerd is op de vertering van organisch afval door bacteriën. De elektronen die daarbij vrijkomen worden geoogst.

Het is dus niet zo raar om de verlichting vlak voor de winter te installeren. ‘Alleen als de grond bevroren is, ligt de productie in principe stil’, legt Plant-e-woordvoerder Nanda Schrama uit. ‘Maar er zit een behoorlijke buffering in het systeem. Tegen de tijd dat de stroom op is, is de winter waarschijnlijk wel voorbij.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.