Nieuws - 14 maart 2002

Plant weerbaar te maken met zijn eigen bacteriën

Plant weerbaar te maken met zijn eigen bacteriën

Planten zijn meer dan alleen plant. Ze zitten tjokvol met allerlei micro-organismen. Een deel van deze endofyten helpt de plant bij het onderdrukken van ziekten. Plant Research International wil daar slim gebruik van maken.

Sommige bacteri?n die in de planten aanwezig zijn kunnen zelfs een reactie bij de plant opwekken waardoor die resistent wordt tegen verschillende ziekteverwekkers. Wie deze endofyten weet te stimuleren, kan de plant een extra zetje geven. Planten resistent maken met behulp van endofyten is een relatief nieuw onderzoeksterrein. Er was altijd gedacht dat de endofyten in te lage aantallen aanwezig waren in de plant om echt van nut te kunnen zijn. Maar dr Leo van Overbeek gelooft er in. "De interactie tussen plant en bacterie is zo hoog dat ook bij een tijdelijke aanwezigheid de plant resistent kan worden."

Plant Research International is het onderzoek gestart met drie modelplanten: aardappel, chrysant en arabidopsis. Het instituut wil nagaan welke bacteriepopulaties de verschillende rassen van zichzelf hebben, zowel in het lab als in de kas. Van Overbeek: "Het genoom kan bepalen wat voor bacteriepopulaties er in de plant voorkomen. Daar kan je dan bij de veredeling voor de biologische landbouw gebruik van maken."

Naast deze screening van populaties richt het onderzoek zich op het isoleren van bacterie-isolaten. De onderzoekers halen een bacterie uit de ene plant en stoppen die in een van de andere planten om te kijken of de bacterie daar ook resistentie opwekt. Van Overbeek: "We richten ons op het idee van de endofyten en de mogelijkheden. We hebben nog niet een organisme in de kast dat morgen gaat werken."

Van Overbeek ziet vooral kansen voor de biologische landbouw, al kan het nog wel een discussiepunt zijn of bacteri?n van buiten in de plant aangebracht mogen worden, via een zaadcoating. "In de biologische landbouw mag je eigenlijk niets op de plant aanbrengen, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen, maar ook geen bacteri?n. Het systeem moet het zelf doen. Daarom moeten we nog verder gaan en bekijken of bijvoorbeeld compost met een bepaalde rijpheid de bacteri?n bevordert die resistentie opwekken." | L.N.