Nieuws - 16 mei 2002

Plant Research International maakt genenkaart melkzuurbacterie

Plant Research International maakt genenkaart melkzuurbacterie

"Er gaan tegenwoordig van die wilde verhalen dat je het genoom van een bacterie eventjes in een middag in kaart brengt", zegt Roel Otto van de onderzoeksafdeling van melkzuurproducent Purac. "Maar in werkelijkheid is het sequencen van genen nog werk voor specialisten. Daarom zijn we met deze klus naar Plant Research International gegaan."

Het Wageningse onderzoeksinstituut bracht voor Purac het DNA van een melkzuurbacterie in kaart door middel van 'shotgun cloning'. Dat betekent dat de onderzoekers het gen eerst in ongeveer duizend willekeurige stukken breken en daarvan de structuur bepalen.

"Als die klus erop zit, dan zeggen veel onderzoekers dat ze het genoom hebben opgehelderd", legt Otto uit. "Maar eigenlijk zitten er dan nog allemaal witte vlekken op de kaart." Om die weg te werken, moesten de onderzoekers de procedure nog acht keer herhalen. "Purac heeft zelf onderzoeksfaciliteiten, maar die hadden zo'n immense klus nooit aangekund."

Purac maakt van melkzuur ingredi?nten voor de voedingsindustrie en de farmacie, maar ook grondstoffen voor bioplastics en schoonmaakmiddelen.

Purac zet de samenwerking met de Wageningers voort. Nu gaan de onderzoekers het opgehelderde genoom vergelijken met dat van een ander 'melkzuurproducerend organisme'. "We zijn benieuwd naar wat daar uitkomt. Bij de opheldering van het bacteriegenoom zijn we op een paar verrassende dingen gestuit. Wat voor dingen? Dat kan ik u helaas niet vertellen." | W.K.