Nieuws - 23 juni 2010

Plannen voor Petten

Eerstejaars van de opleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning (WU) presenteerden in de tweede week van juni toekomstvisies voor het kustdorp Petten. Die zetten de provincie aan het denken.

In opdracht van de provincie Noord-Holland en de gemeente Zijpe hebben 45 studenten twee weken lang gepraat met de inwoners, ondernemers, schooljeugd en toeristen in het dorp, om te inventariseren wat die willen veranderen of behouden. Vervolgens ontwikkelden ze vier visies op het dorp: Groen en Gezond, Petten Outdoor, Duurzame Energie en Regionale Schaal. 
Gerda Dinkelman, bij het project betrokken vanuit de provincie Noord-Holland, is aangenaam verrast door de gepresenteerde toekomstvisies: 'De studenten presenteerden een aantal radicale ideeën. In de visie Groen en Gezond stellen ze voor het dorpsplein te verplaatsen. Als de bereikbaarheid van het dorpsplein niet te verbeteren is, waarom dan niet het plein verplaatsen? Het is misschien niet realistisch, maar het zet je wel aan het denken', zegt Dinkelman.
Naast gewaagde ideeën gaven de studenten ook praktische adviezen. 'Ze hebben laten zien wat de gemeente op korte termijn kan doen', aldus Dinkelman. 'Er zijn al lang allerlei plannen voor het dorp. De bewoners vinden dat er nu ook eens wat moet gebeuren. Kleine zichtbare veranderingen die laten zien dat de gemeente bezig is met de leefbaarheid van het dorp.'
Aanleiding voor het project was de Hondsbossche en Pettemer Zeewering bij Petten, een zwakke schakel in de zeewering. 'Tegelijk met de versteviging van de dijk wil de provincie een impuls geven aan de regio, die te kampen heeft met vergrijzing en krimp', zegt docent en begeleider Raoul Beunen. 'Wij hebben uitgezocht wat die impuls kan zijn.'
Durfsportcentrum
Dinkelman vindt het idee van een durfsportcentrum goed gevonden. 'De bewoners van Petten zitten niet op massatoerisme aan de kust te wachten. Ze willen rustige toeristen die voor de natuur komen.' Ook de toekomstvisie Duurzame Energie, waarbij de studenten een link leggen tussen biomassa, landbouw en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten, viel in de smaak bij de presentatie.
De gemeente en de ondernemers in het dorp willen graag dat de studenten de visies verder uitwerken.