Nieuws - 14 september 2016

Plannen smeden voor duurzame ontwikkeling

tekst:
Albert Sikkema

De Verenigde Naties hebben 17 sustainable development goals (SDG’s) afgesproken. Zoals: geen honger meer en schoon water in de wereld. Wat kan Wageningen University & Research daar mee? Vandaag bespraken bijna honderd onderzoekers de mogelijkheden in Impulse.

Vorig jaar formuleerde de VN zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen, zoals geen armoede en honger, goede gezondheid, schoon water, duurzame energie, minder ongelijkheid en duurzame steden. De SDG’s raken aan veel Wagenings onderzoek, lichtte hoogleraar Ken Giller toe. Giller stelde een agenda voor duurzame landbouwontwikkeling op voor het Sustainable Development Solutions Network, een internationale organisatie die onderzoekers en bedrijven wil betrekken bij de duurzame ontwikkelingsdoelen. Samen met Imke de Boer, Inge Brouwer, Peter Oosterveer en Sander Janssen trekt hij een Wagenings netwerk dat de Wageningse bijdrage aan deze doelen wil aanjagen. 14 September was de kick-off in Impulse.

Lopend onderzoek
Een kleine honderd onderzoekers en andere belangstellenden waren langsgekomen. Een deel daarvan lichtte toe hoe ze in lopend onderzoek een of meerdere SDG’s probeerden te realiseren. Vaak in de vorm van projecten die bijvoorbeeld meten of projecten op het gebied van water of landgebruik de voedselzekerheid of biodiversiteit versterken. Niet zelden zie je dan trade-offs tussen verschillende doelen, waarbij de voedselproductie bijvoorbeeld op gespannen voet staat met natuurbehoud. De Wageningse onderzoekers uit de verschillende kenniseenheden kunnen zo meerdere indicatoren en instrumenten aandragen om de ontwikkelingsprojecten te beoordelen.

Bundeling
De raad van bestuur wil graag een bundeling van kennis en onderzoekers, lichtte initiatiefnemer Jelle Maas toe. Grote donoren als de Rockefeller Foundation en de Gates Foundation hebben interesse om projecten te financieren voor duurzame ontwikkeling, maar dan moet Wageningen wel met integrale voorstellen komen, aldus Maas.

Volgende maand gaat het verder. Op 19 oktober praten belangstellende onderzoekers in Impulse verder over duurzame steden, op 31 oktober gaat het over klimaat en 30 november over biodiversiteit.