Organisatie - 22 februari 2010

Plannen Plasterk op losse schroeven

Door de val van het kabinet staan de plannen van Plasterk staan op losse schroeven. Dat biedt nieuwe kansen om te lobbyen.

Studentenvakbond LSVb zegt in een eerste reactie te balen van de energie die gestoken is in gesprekken met de commissie Veerman die zou adviseren over het hoger onderwijsstelsel. 'De vraag is wat daar nu mee gaat gebeuren.' Kansen ziet voorzitter Gerard Oosterwijk ook. "Het wordt nu verkiezingstijd, waarin we mooi kunnen lobbyen voor onze belangen." Dat vindt ook het Comité SOS , dat eerder deze maand een actieweek organiseerde tegen de afschaffing van de basisbeurs. 'We zijn groot en kunnen dus echt van ons laten horen', laat het Comité weten op zijn Facebook-pagina.
Parkeerstand
De HBO-raad hoopt dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven om 'voortvarend verder te kunnen werken aan de kennissamenleving' die de raad voor ogen heeft. De VSNU is ontstemd. 'De politiek staat nu zes maanden in de parkeerstand terwijl juist in volle kracht vooruit moet worden gegaan naar de economie van de toekomst', zegt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. Investeren in onderwijs en onderzoek is daarvoor onmisbaar. Dat duldt volgens Noorda geen stilstand.
Meer smaken
Plasterk had verschillende plannen voor het hoger onderwijs. Hij wilde de hele indeling van het hoger onderwijs herzien. Zouden er misschien meer 'smaken' moeten komen dan alleen hbo en wetenschappelijk onderwijs? Voor die discussie kreeg hij de handen bepaald niet op elkaar. De VVD noemde het 'een oplossing op zoek naar een probleem'. Plasterk zou juist voor rust moeten zorgen, aldus de liberalen. Ook het CDA begreep niet waar Plasterk heen wilde: 'Hij heeft nog niet eens helder uitgelegd wat het knelpunt is', zei CDA-kamerlid Jan Jacob van Dijk.
Accreditatie
Ook voor het goedkeuren van opleidingen - de accreditatie - ligt er een nieuwe wet in het verschiet. Universiteiten en hogescholen zouden voortaan een instellingstoets kunnen aanvragen. Als hun voorzieningen en kwaliteitszorg in het algemeen op orde blijken, zouden de afzonderlijke opleidingen voortaan kunnen volstaan met een lichtere toets.