Organisatie - 29 november 2010

Plan voor universitaire masters in Leeuwarden

Leeuwarden wil over enkele jaren universitaire masteropleidingen op het gebied van life sciences aanbieden. In januari 2011 besluiten de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden daarover.

Leeuwarden wil de masteropleidingen aanbieden onder de naam University Campus Fryslân.In september 2011 zouden de eerste tientallen studenten kunnen starten. Het plan is om extra geld te investeren in de master Water Technology van Wetsus, die al twee jaar bestaat.
De University Campus Fryslân moet binnen tien jaar uitgroeien tot een internationale kennisgemeenschap met ongeveer 450 studenten.
Netwerk
Met Wetsus vormen de Leeuwardse hoger onderwijsinstellingen, waaronder Van Hall Larenstein, de universiteiten van Groningen, Twente, Wageningen en Delft een academisch netwerkverband. Ook de Fryske Akademy en de Waddenacademie maken hier deel van uit. De hbo-instellingen en universiteiten verzorgen het academisch onderwijs en onderzoek.
De organisatie van de University Campus Fryslân zou moeten worden ondergebracht in de Kanselarij aan de Turfmarkt, het oudste monument van de provincie.
Unaniem
De plannen voor de University Campus Fryslân zijn onlangs voorgelegd aan de provincie Friesland en gemeente Leeuwarden. Naar verwachting besluiten de Friese Provinciale Staten en de gemeenteraad van Leeuwarden in januari 2011 of ze groen licht geven voor de uitwerking. Vorig jaar stemden ze unaniem voor de ontwikkeling van de plannen. Voor de periode tussen 2010 en 2015 zou de provincie Friesland 16,4 miljoen euro moeten betalen en de gemeente Leeuwarden 2 miljoen euro.

Leeuwarden wil de masteropleidingen aanbieden onder de naam University Campus Fryslân. In september 2011 zouden de eerste tientallen studenten kunnen starten. Het plan is om extra geld te investeren in de master Water Technology van Wetsus, die al twee jaar bestaat. Daarnaast komen er masteropleidingen op het gebied van duurzaamheid, energie, innovatie en meertaligheid. De University Campus Fryslân moet binnen tien jaar uitgroeien tot een bloeiende internationale kennisgemeenschap met ongeveer 450 studenten.
Kanselarij
Met Wetsus vormen de Leeuwardse hoger onderwijsinstellingen, waaronder Van Hall Larenstein, de universiteiten van Groningen, Twente, Wageningen en Delft een academisch netwerkverband. Ook de Fryske Akademy en de Waddenacademie zullen hier deel van uitmaken.
De hbo-instellingen en universiteiten verzorgen het academisch onderwijs en onderzoek. Als onderkomen voor de organisatie wordt de Kanselarij aan de Turfmarkt, het oudste monument van Friesland, genoemd.
Unaniem
De plannen voor University Campus Fryslân zijn onlangs voorgelegd aan de provincie Friesland en gemeente Leeuwarden. Naar verwachting besluiten de Friese Provinciale Staten en de gemeenteraad van Leeuwarden in januari 2011 of ze groen licht geven voor de uitwerking. Vorig jaar stemden ze unaniem voor de ontwikkeling van de plannen. Voor de periode tussen 2010 en 2015 zou de provincie Friesland 16,4 miljoen euro moeten betalen en Leeuwarden 2 miljoen euro.
  <!
/* Font Definitions */