Organisatie - 1 januari 1970

Plan voor digitale dictatenbank wint prijs

Dertien medewerkers van het Facilitair bedrijf (FB) presenteerden op de Leidinggevendendag, maandag 6 februari, ideeën die Wageningen UR geld kunnen besparen of opleveren. De ondernemerschapprijs ging naar Gerrit Seigers, die voorstelde om studiemateriaal en dictaten via EduWeb elektronisch aan te gaan bieden.

Juryvoorzitter Wim Jongen, directeur van de Wageningen Business Generator, noemt het idee een voorbeeld van oud-Hollandse koopmansgeest. ‘Veel centrale voorzieningen die uit efficiencyoverwegingen zijn stopgezet, kunnen met ICT weer een nieuw leven krijgen.’ Seigers, medewerker bij de sectie ICT in het Onderwijs, opperde om het aanbod van studiemateriaal te koppelen aan EduWeb. ‘Een student kan daar direct zien welke dictaten of boeken er voor een vak nodig zijn. We brengen vraag en aanbod bij elkaar zodat studenten het materiaal daar kunnen bestellen of downloaden’. Aan de service kan ook nog verdiend worden door een bijdrage te vragen aan commerciële aanbieders.
Ook in veel andere ondernemende plannen was een belangrijke rol weggelegd voor ICT. Inkoper Leo van der Heijden denkt te kunnen besparen door medewerkers tweedehands apparatuur – ‘er wordt jaarlijks voor bijna twee miljoen euro weggegooid’ - te laten uitwisselen via wurplaats.nl. De Bibliotheek wil een on-linebestelservice voor rapporten maken en overgebleven boeken te koop aanbieden op internet. Vastgoed en bouwzaken wil af te stoten gebouwen die nog niet zijn afgeschreven tijdelijk verhuren. En het sportcentrum denkt het ziekteverzuim te kunnen drukken door medewerkers met een gezondheidskaart advies en begeleiding te bieden. Zeer ambitieus zijn ook de plannen voor een educatiecentrum Food & Flowers onder de naam we@theworld, die meer jonge mensen naar Wageningen moet trekken.
De bedenker van het winnende idee ontving een iPod en een cheque van 10.000 euro. Van de cheque is 7000 euro bedoeld om het idee uit te werken, en met de rest kan Seigers een cursus volgen bij de Wageningen Business School. Of de andere plannen ook worden uitgewerkt is nog niet bekend. / GvM