Wetenschap - 1 januari 1970

Plan voor baggerdijken wint prijs

Als het aan Alterra en partners ligt wordt de oude ‘zijdwende’ in ere hersteld. In vroeger tijden dienden deze dwarsdijken om het land langs rivieren te compartimenteren. Alterra wil er nu vervuilde bagger in opslaan.

Het ontwerpconsortium van Alterra, landschapsarchitect Robert de Koning, stedenbouwkundig bureau Dinarc en bouwmaatschappij Dura Vermeer deed mee aan een ontwerpwedstrijd van Rijkswaterstaat. De opdracht was een kostenbesparende en efficiƫnte manier te bedenken om vervuilde baggerspecie voor lange termijn op te slaan en te reinigen. Het plan voor de baggerdijkjes, getiteld 'Watervast' werd uit 38 zendingen gekozen tot een van de drie prijswinnaars.
Het ontwerp borduurt voort op het plan Ruimte voor de Rivier, vertelt dr. Cees Kwakernaak van Alterra. Bij het uitgraven van uiterwaarden zullen enorme hoeveelheden met zware metalen en PAK's vervuild baggerspecie worden verplaatst. Deze bagger wordt in het plan van Alterra opgeslagen in dijken van twee tot drie meter hoog. De met zware metalen vervuilde bagger komt onderin en wordt nat opgeslagen, zodat de metalen niet vrijkomen. De met PAK's vervuilde bagger komt bovenin, waar de vervuiling door zuurstof wordt afgebroken.
De baggerdijken vormen in het rivierengebied compartimenten. Ze zijn lager dan de zes meter hoge rivierdijken, maar kunnen volgens Kwakernaak bij een dijkdoorbraak wel de overstroming vertragen. Volgens Kwakernaak kunnen de nieuwerwetse zijdwendes goed gebruikt worden om betere fietsroutes te maken door het rivierengebied en voor lintbebouwing.
Het ontwerpconsortium ontvangt 20.000 euro prijzengeld. Met dat geld kunnen de ontwerpers het idee verder uitwerken en in beeld brengen op een website. / MW