Nieuws - 17 juni 2010

Pizza op bed

Het collegejaar is bijna voorbij. Wat zou nou het ultieme gevoel van rust en beloning kunnen brengen? Juist: een dagje helemaal niets doen.

Op de dag na de laatste presentatie kom ik met mijn vriendin de hele dag niet uit bed. Dat neem ik heel serieus. Er wordt ook niet even een wasje gedraaid, er worden geen ingewikkelde plannen gemaakt voor de vakantie, er wordt niet aan morgen gedacht. Even eruit om boodschappen te doen is er niet bij: alles moet de dag van te voren in huis worden gehaald. Koken is ook werk, dus des avonds staat er gebrachte pizza op het menu. Alle films moeten al gehuurd zijn, alle boeken en tijdschriften klaarliggen, de champagne moet al koud liggen. Want na een jaar lang ploegen hebben we wel degelijk wat te vieren. Dat moet heerlijk worden, eindelijk echte rust.
De zomervakantie, en dan met name aan het begin, is het enige moment in het jaar dat je echt kunt ontspannen. Als je door het jaar heen een zaterdagje geen zak uitvoert voel je je alleen maar schuldig over al het werk dat je hebt laten liggen. Je bent niet naar de sportschool geweest, het huishouden ligt er verlopen bij (hier heb ik me zelf nooit zo druk om gemaakt, maar het schijnt bij te dragen aan dat schuldgevoel), je administratie is nog niet gedaan. Wellicht bekruipt u als lezer nu een gevoel van onrust. Oh, kut, dat heeft u ook allemaal nog niet gedaan. Dat nare gevoel bedoel ik dus.
Daar heb ik die dag dus allemaal geen last van. Het moet zo heerlijk zijn dat het mij nog ongeveer een jaar bijblijft, als een soort wortel voor de neus van deze ezel om maar eindeloos voort te sjokken, met een gigantische beloning in het vooruitzicht.