Nieuws - 5 april 2001

Pittige Deense studies

Pittige Deense studies

Bas van 't Erve, vierdejaars Biologie:

"Ik heb vier maanden in Kopenhagen en drie maanden in Aberystwyth (Wales) gestudeerd, waar ik een Socrates-programma Biologische landbouw gevolgd heb. Het idee daarvan is een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met de biologische landbouw. Tussendoor moest ik nog een 'intensieve cursus' volgen in Duitsland. Daar kregen we de geschiedenis en de filosofie van de biologische landbouw in vogelvlucht.

Biologische landbouw is begonnen als een niet-wetenschappelijk onderbouwd gebeuren. Een aantal boeren was het structureel oneens met de gangbare landbouwmethodes en het feit dat boeren veel te afhankelijk waren geworden van leveranciers en bedrijven. Omdat consultancy bijvoorbeeld geen overheidstaak meer is, kunnen boeren vaak alleen advies krijgen van bedrijven waar ze hun producten kopen. Ander voorbeeld: om hoge opbrengsten te halen, moet je gif spuiten, terwijl de meeste boeren daar helemaal niet van houden. Je werkt graag met leven, maar moet het daarvoor eerst vermoorden. Deze boeren waren ervan overtuigd dat het anders kon en zijn het gewoon gaan proberen.

Ik ben in het buitenland gaan studeren omdat ver weg spannend is, maar vooral omdat ik vond dat Wageningen te weinig mogelijkheden op dit gebied heeft. Natuurlijk kun je wel vakjes volgen, maar een compleet overview-programma is er gewoon niet. Ik wil op de een of andere manier verder met biologische landbouw, maar dan wel binnen mijn opleiding Biologie en met een link naar natuurbeheer. Het 'Groene Ruimte-idee', en daar zijn we in Wageningen dan weer wel goed in.

Ik vond het leuk om de universitaire systemen met elkaar te vergelijken. In Kopenhagen hebben ze voor elk vak een literatuurlijst waaruit je een aantal artikelen of boeken moet kiezen. Dat is wel wat anders dan een uitgekauwd dictaat! En daarna een pittig examen. Je hebt dus veel vrijheid, maar je kunt des te harder op je bek gaan.

Er zat daar dan ook een ander soort student. De meesten waren al wat ouder en hadden voor hun studie al wat anders gedaan. Het is geen probleem om eerst te trouwen en een kind te krijgen en daarna nog naar de universiteit te gaan. Bovendien: als je tijdens je studie zwanger raakt, wordt je studieschuld kwijtgescholden. Voor deze studenten is gaan studeren echt een heel bewuste keuze geweest. Anders dan hier in Nederland, waar simpelweg van je verwacht wordt dat je na het vwo een studie gaat doen en netjes je programma afwerkt."

Clarieke Hidden

'Je hebt er veel vrijheid, maar je kunt des te harder op je bek gaan'