Nieuws - 6 september 2010

Pinguïnrechtopzetter

Keizerpinguïns zouden binnen honderd jaar uitsterven door het verdwijnen van hun habitat. Verdienen beesten die niet 'fit' zijn het wel om te bestaan?

Ze zijn prachtig, deze bewoners van de kont van de aarde. Maar ook verschrikkelijk onhandig. Een vriend van me zei dat hij een tijdje als pinguïnrechtopzetter heeft gewerkt. Hij zei erbij dat hij met dit verhaal heel veel vrouwen heeft versierd, dus de kans op broodje aap is aanzienlijk, maar toch leuk te vermelden. Hij zei dat pinguïns, net als schapen, niets meer kunnen als ze op hun rug liggen. Ze zijn niet handig genoeg om overeind te flipperen en niet communicatief genoeg om 'he! Help me eens een handje!' te kwetteren naar hun maatje. Daar komt bij dat ze de neiging hebben om overkomende vliegtuigen met hun blik te volgen zonder hun kantelpunt in acht te nemen. In Diergaarde Blijdorp zijn er meer dan honderd pinguïns. Het rechtop zetten zou zoveel werk zijn dat ze er een aparte functie aan hebben gewijd.
Minder dubieus is het feit dat het broedproces van de Keizerpinguïns ontzettend delicaat is. Het is een wankel evenwicht dat nu verstoord wordt door het veranderen van de habitat. Dit legde onze eigen Wageningse Spinozaprijswinnaar Professor Scheffer veel beter uit op radio 1.
Ik vind het een mooi voorbeeld van de moeilijkheid van het beschermen van dieren. Welke dieren wel en welke niet? Meestal zijn de gelukkigen mooie, kleurrijke of soms voor ons functionele dieren, zoals de beeldschone keizerpinguïn. Wanneer kost het onevenredig veel moeite om een soort in leven te houden die niet meer in deze wereld past? Wie bepaalt dat? In de NRC-next stonden vijf redenen waarom het erg is dat de keizerpinguïn uitsterft. De uitsmijter was dat het simpelweg jammer is. En daar is geen speld tussen te krijgen.
In elk geval lijkt het me goed om het vliegverkeer boven Antarctica aan banden te leggen.