Nieuws - 26 mei 2020

Pimpelmezen kraken WUR-asbak

tekst:
Roelof Kleis

Pimpelmezen hebben een van de asbakken bij VIC Sterksel als nestkast in gebruik. Het resultaat: negen prachtige jonge vogels.

© Anny van de Laar

Ze moeten er al een tijdje hebben gezeten. Maar tot aan vorige week woensdag was het niemand opgevallen dat een van de twee asbakken aan de voorgevel van het VIC Sterksel was gekraakt. Een stel pimpelmezen heeft het roestvrijstalen ‘rookstation’ ingericht als nestkast en kraamkamer. Met negen jongen tot gevolg.

Eén roker
Facilitair medewerker Anny van de Laar ontdekte de vogels vorige week tijdens haar rondje, vertelt bedrijfsleider Adriaan Vernooij van het Varkens Innovatie Centrum (VIC). ‘Het was nog niemand opgevallen. Vanuit de kantine zijn die asbakken net niet te zien.’ En veel gerookt wordt er niet in Sterksel. ‘We hebben maar één roker hier en die gebruikt altijd die andere asbak. En veel bezoekers hebben we hier niet meer.’

rookstation Sterksel.JPG

Die rust is geen corona-effect. Het VIC sluit eind dit jaar de deuren en veel activiteit is er niet meer in Sterksel. Er werken nog maar een handvol mensen. Wat er daarna met het centrum gaat gebeuren is volgens Vernooij nog niet duidelijk. Een koper is er nog niet. De mensen die er nu nog werken zijn veelal uitzendkrachten. Vernooij is in dienst van Wageningen Lifestock Research. De klus in Sterksel is parttime.

Jongen
De pimpelmezen in Sterksel zijn overigens niet de enige krakers. Het Brabants Dagblad meldde afgelopen week een soortgelijk geval in Sint-Oedenrode. Bij een communicatiebedrijf was de buitenasbak ook door pimpelmezen in gebruik als nestkast. Daar was het wel een corona-effect. Een medewerker die na weken weer eens langskwam op kantoor ontdekte het nest met jongen.