Organisatie - 23 mei 2016

Pilot evening classes will continue despite protest

tekst:
Rob Ramaker

Around two hundred students protested last Thursday against evening classes. Despite this, the experiment with the measure will still be held. Rector Mol did meet some of the students wishes.

‘The University is not an Albert Heijn’, one of the banners read. Thursday around two hundred students gathered in front of Atlas during lunchbreak. Speaker after speaker proclaimed the same message. Evening classes would negatively affect activities. They do not want the university to use this means. Or as Dorina Lauber, chair of the student choir and orchestra WSKOV said: ‘Don’t make the music stop.’

Rector Artur Mol could not be present at the protest because he had to receive an ambassador from Laos. He emphasized that the protest did not change his intention to run a pilot with evening classes. He does want to listen and discuss with the student council.

After the protest the board and rector talked, while a large number of students watched from the audience. The university wants to experiment in the 1st and 2nd period of the next academic year with evening classes between half past 6 and 9 pm. This should help to cope with the growing number of students. Formally we do not require permission from the student council for the pilot, but they are in discussion with the university about the set up.

Mol understands that students are not enthusiastic about evening classes, but sees no alternative. ‘We are going to cope with the growth with three solutions’, he says. ‘Using the schedule and space more efficiently, education innovations and extension of the education schedule. And I think we will need all three.’

The rector did agree with a couple of things. For example the freshmen would not immediately be confronted with the evening classes. He also promised to take a critical look to judge whether there are enough places to get food in the evenings. Meanwhile, the student council stressed the importance of good communication. Also the student politicians require that a good look is taken at alternative options to cope with the growth.

Regarding the big picture students and the university sometimes seem to be talking a totally different language. For example the student council wondered aloud whether the university should continue to grow at all. Why not stop with advertising? The rector however believes that the university needs to be open for all students. Also the university would not be aiming for growth, but only accommodate it.

He agitatedly reacts to the suggestion that the result of the pilot is already known. ‘We want to learn from it, we will take the results seriously.’ An independent agency will look at the effects of the evening classes.

Reacties 7

• ?

Hing er daarom een vlag van vietnam?

• Fons janssen

Wel te verwachten dat ze hier mee door gaan. Ik kon merken dat de protestactie nog beter uitgebouwd kan worden (beter volume en meer charismatische sprekers) en dat heeft tijd nodig.
    Belangrijker is dat deze discussie gevoerd bijft worden tijdens en na de proefperiode en dat de resutaten cijfermatig naast de alternatieven geplaatst worden (MOOCS, meer zelfstudie, intensievere lectures, kortom meer voorbereiding van de student zodat de lecture/practicum effectiever en efficiënter is.

• Oude student

Triest om te zien hoe het er tegenwoordig bij de WUR aan toe gaat. De kwantiteit lijkt belangrijker te zijn dan de kwaliteit. En de studenten delven het onderspit.

"Vroeger was alles beter" ;-)

• Weiters

Verwend gezeur. Avondklas=uitslapen. Allemaal bang voor verandering. Conservatief van zogenaamde linkse progressieven.

• Jessica

avondklas=uitslapen? Ik denk eerder dat avondklas=groot gat in je dag. Zoals de periodes nu zijn ingedeeld volg je over het algemeen sochtends en smiddags(/savonds dus) een ander vak. Zodra je in je vrije keuzeruimte zit worden die vakken qua tijden niet op elkaar afgestemd. En daarbij is savonds willen chillen niet het enige of belangrijkste argument tegen avondcolleges.

• Medewerker007

Ik zie overdag heel veel onderwijsruimten leeg. Misschien moeten er meer docenten komen. Worden de groepen kleiner, beter onderwijs.

• Student003

N=1? Verder zit de druk met name op de grote collegezalen en zoals gezegd is één van de oplossingen die nu geïmplementeerd worden het beter benutten van de onderwijsruimte

• Student002

Wat is er mis met de Dreijen? Het is wel verouderd, maar voor nood zijn de ruimtes daar nog prima te gebruiken. Dan kan ook iedereen gewoon om 17:15 naar huis om de avond te gebruiken waarvoor deze bedoeld is: ontspanning.

• Student001

Ik ben zeker géén voorstander van avondcolleges, maar alles digitaliseren is nog veel minder aantrekkelijk, ik zou nog liever hier in de avond naar college gaan, dan alles thuis alleen maar via de PC moeten doen. Dan wordt de WUR een soort Open Universiteit en zou ik hier nooit gaan studeren. Binnen mijn opleiding (BLT) hebben we al veel met clips moeten doen, maar ik heb toch echt veel liever college. En als het moet dan maar in de avond. Maar nog liever op de Dreijen...

• Bentley

Ieks