Student

Pietenprobleem niet academisch op te lossen

Net als de rest van Nederland zijn ook Wageningse studenten verdeeld over de oplossing van het zwarte pietenprobleem. Dat bleek donderdagavond tijdens een discussiebijeenkomst.
Carina Nieuwenweg

In samenwerking met Studium Generale sprong Wageningen Debating in op het debat over zwarte Piet. Met “How coloured is your view on the Zwarte Piet and Sinterklaas tradition?” werden studenten gisteravond uitgedaagd om deze discussie eens op een academische manier te benaderen. Ongeveer 60 studenten waren op het evenement afgekomen. Het was een mix van nationale en internationale studenten.

Uit een stemronde op de stelling “The Sinterklaas tradition should not be adapted to modern society” bleek dat een kwart van de bezoekers hierover geen duidelijke mening heeft. ‘Wie heeft veel emoties bij dit onderwerp?’ Opent Angela Lewis van Studium Generale de avond. Aarzelend gaan er een paar handjes omhoog. “Zet die voor nu even opzij want vanavond gaan we Zwarte Piet en de Sinterklaas traditie vanuit een breder perspectief bekijken”

Gábor Kozijn, erfgoedspecialist, gaf een vernieuwend inzicht over de geschiedenis van Zwarte Piet. ‘Sinterklaas was in eerste instantie een ‘boogyman’ totdat in de 19e eeuw Jan Schenkman besloot dit beeld te veranderen. Hij schreef een boekje over een aardige Sinterklaas die er plots een hulpje bij kreeg; Zwarte Piet. Waarom Schenkman Zwarte Piet heeft gemaakt zoals wij hem kennen, zullen we nooit weten.”

Terug naar de huidige discussie. Maykel Verkuyten, professor aan de universiteit van Utrecht stelde dat voorstanders van Zwarte Piet vooral vanuit onzekerheid handelen. “Niet alleen omdat tradities zekerheid en identiteit bieden in tijden van crisis maar ook omdat het een vraagstuk van macht betreft. Tegenstanders van Zwarte Piet hebben het morele argument aan hun zijde.” Daarom voorspelt Verkuyten dat Zwarte Piet zal worden afgeschaft.

Na de sprekers, bleek uit een volgende stemronde dat de zwevende stemmers nu wel een kant hadden gekozen. Verrassend genoeg waren ze evenredig verdeeld over beide kanten. Opvallend was dat juist veel internationale studenten zich afvroegen waarom Nederlanders een donker figuur dat snoep rondbrengt als racistisch ervaren. De aanwezige Nederlandse studenten vonden Zwarte Piet wel degelijk een groot probleem.

Aan het eind van de avond concludeerde Angela Lewis dan ook dat er slechts een topje van de ijsberg is behandeld. Vernieuwende argumenten zaten er helaas niet bij. Wel is duidelijk dat de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet meer nodig heeft dan louter een academische benadering.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.