Nieuws - 1 januari 1970

Piemontese vee wordt te dik

Het Piemontese vee in Italië staat al lange tijd garant voor uitstekend vlees. De veehouders zijn echter nog niet tevreden en proberen met speciale fokprogramma's dikkere koeien te krijgen. Hiermee brengen ze uiteindelijk zichzelf in problemen, stellen en dr Ab Groen van de Wageningse leerstoelgroep Fokkerij en genetica en een Italiaanse collega. Het dikkere vee kent namelijk meer problemen bij het afkalven. Een nieuwe fokstrategie is nodig.

Met de gebruikelijke fokprogramma's is aanvankelijk met succes geselecteerd, vooral omdat in het ras de ‘dikbilfactor’ aanwezig is. Dit is een genetisch hoge aanleg voor bevleesheid. Maar nu zijn er problemen ontstaan bij het geboorteverloop. 'Het is van oorsprong een trekras, maar het vee is geschikt gemaakt voor de vleesproductie', vertelt dr. Ab Groen. 'Het vlees gaat veel zitten rond het geboortekanaal. Zo hebben de koeien veel meer moeite om af te kalven en is meer begeleiding nodig. De geboortes worden zo erg kostbaar. Je loopt ook het risico dat de koeien kapot gaan van binnen. Dat geeft vruchtbaarheidsproblemen.'
Groen vergelijkt het met de problemen met de Belgische Witblauwe, een koe die ook is gefokt op bevleesdheid. Hierbij wordt standaard een keizersnee uitgevoerd. De Italiaanse veehouders zitten daar niet op te wachten. Dr Andrea Albera, die in de noordwestelijke Italiaanse regio Piemonte al geruime tijd het Piemontese vee onderzoekt, ontwikkelde in samenwerking met Groen een nieuwe fokkerijstrategie, gericht op een beter geboorteverloop. Het komt erop neer dat uitgebalanceerde keuzes gemaakt moeten worden bij het kiezen van de juiste stier bij de juiste koe. Vooral extreem bevleesde stieren moeten niet meer gebruikt worden.En veehouders moeten volgens de onderzoekers vooral ook oppassen niet te grote stieren te kiezen voor jonge koeien die voor het eerst moeten afkalven.
De onderzoekers adviseren veehouders verder om nauwgezet bij te houden of de kalven moeilijk of makkelijk worden geboren, en wat de fysieke kenmerken zijn van de koeien en stieren waarmee is gefokt. Zo kunnen ze hun fokstrategie steeds bijstellen.
De Italiaanse veehouders willen logischerwijs intensiveren en meer vleesproductie per koe realiseren. Maar volgens Groen en Andrea moeten ze pas op de plaats maken, willen ze hun waardevolle Piemontese ras geen schade toebrengen. / HB