Wetenschap - 26 april 2012

PicknPack wil robot als flexibele inpakker

Er zijn veel handen nodig bij het sorteren en inpakken van voedingsmiddelen. Dat kan slimmer met behulp van robots, die eerst de kwaliteit en versheid beoordelen en daarna gelijk een verpakking op maat met etiket leveren. Het EU-project PicknPack, geleid door Wageningen UR, wil de kwaliteitsinspectie en het inpakken van voedsel automatiseren.

New_Picture.bmp
Nu nog komt het verse en bewerkte voedsel in verschillende grote sorteer- en distributiecentra binnen, waar veel personeel de uniformiteit en kwaliteit van de producten beoordeelt en het voedsel inpakt. Daarna is veel logistiek en vervoer nodig om de producten vanuit deze verdeelcentra af te leveren bij de klanten. Dat moet kleinschaliger en flexibeler, vinden de bedenkers van PicknPack, het EU-project dat in september van start gaat. Vooral ook omdat de verpakkingsindustrie steeds meer moet inspelen op een grote variëteit aan voedingsproducten voor de kieskeurige consument. Ze willen een serie robots ontwikkelen die meerdere voedingsmiddelen voor meerdere segmenten tegelijk kan beoordelen, sorteren en inpakken.
‘Neem een kant-en-klaar maaltijd van vlees, aardappelen en groente', zegt Frans Kampers, innovatiecoördinator bij AFSG. ‘Nu worden de eigenschappen en kwaliteit van de ingrediënten gescheiden bepaald. Wij willen dat via automatisering integreren.' Sensoren moeten kwaliteit en houdbaarheid van het gebraden vlees, de gekookte aardappels en de gestoomde groente bepalen, ze daarna sorteren en in een bakje leggen, waarna de maaltijd wordt verpakt en geseald, waarbij gelijk de houdbaarheid en afzender op de verpakking wordt geprint. Dat vergt veel automatisering, machinebouw en robotica en precies daar gaat PicknPack zich op richten.
Voordeel van een robot ten opzichte van mensen aan de lopende band, is dat de robot de eentonige arbeid 24 uur per dag volhoudt, zegt projectcoördinator Erik Pekkeriet van Wageningen UR Glastuinbouw, die het onderzoek samen met Frans Kampers en Rick van de Zedde van Food & Biobased Research uitvoert. Bovendien kan het verpakken van voedsel met een robot bij 4 graden Celsius en weinig zuurstof plaatsvinden, wat de houdbaarheid van de voeding ten goede komt.
De EU draagt 8,8 miljoen euro bij aan het project, waarvan 1,8 miljoen naar Wageningen UR vloeit. Andere deelnemers zijn de universiteit van Leuven, die zich richt op sensoren, de universiteit van Manchester (data-uitwisseling tussen systemen) en een Deens onderzoeksinstituut dat zich richt op flexibele verpakking, waarbij de vorm van de verpakking wordt aangepast aan het product. Tot de veertien deelnemers, waarvan zes bedrijven, behoort ook de Engelse supermarktketen Marks & Spencer.