Nieuws - 21 november 2002

Picasso

Picasso

De wiskundige modellen waarmee epidemiologen de verspreiding van dierziekten proberen te bestuderen, kunnen nog wat leren van beeldende kunstenaars. Dat is althans de opvatting van prof. Mart de Jong, epidemioloog bij ID-Lelystad en tevens hoogleraar bij het departement dierwetenschappen.

Hij sprak vorige week een inaugurele rede uit in verband met een benoeming als hoogleraar in Utrecht. In navolging van Picasso stelt De Jong dat de afbeelding in de beeldende kunst net als het modelleren 'een leugen is die ons helpt om de werkelijkheid te ontdekken'.

De Jong: " Niet alleen is het model niet de werkelijkheid maar juist doordat het niet de werkelijkheid is levert het inzicht op over die werkelijkheid. De beste afbeelding of beter gezegd de interessantste afbeelding is niet een zo getrouw mogelijke afbeelding van de werkelijkheid maar vaak juist een sterk vereenvoudigde weergave waardoor we de werkelijkheid juist beter gaan zien. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan een treffende weergave door Picasso van de kop van een stier geconstrueerd uit een raak gekozen combinatie van fietsstuur en fietszadel." | G.v.M.