Student - 1 maart 2017

Petitie: bescherm de titel van voedingsdeskundige

tekst:
Tessa Louwerens
13

Voedingsdeskundige moet een beschermde titel worden, vinden studenten Nutrition & Health. Nu brengen alle zelfverklaarde deskundigen de consumenten in verwarring. Daarom zijn ze een petitie gestart.

Studenten Brenda Narinx, Jelle de Jong en Nathalie Wilmsen. Foto: Jet van Ballegooij

Voeding is een hot topic en het aantal ‘voedingsdeskundigen’ neemt snel toe. Mensen zien zo door het bomen het bos niet meer, denkt bachelorstudente Brenda Narinx. Samen met de masterstudenten Nathalie Wilmsen en Jelle de Jong heeft ze de petitie opgesteld. ‘Al die deskundigen leidt tot veel discussie op het gebied van voeding en op een gegeven moment gaan mensen dan twijfelen aan de geloofwaardigheid van voedingsdeskundigen, ongeacht welke opleiding ze hebben.’  Brenda merkt het ook in haar eigen omgeving: ‘Mijn tante leest op internet dat het goed is om twee eieren per dag te eten en iemand anders beweert dat je helemaal geen eieren meer mag eten vanwege het cholesterol in eigeel.’

De studente vreet zich hierover op. ‘Tijdens de studie leren wij om wetenschappelijk voedingsonderzoek uit te voeren waarop voedingsadviezen worden gebaseerd. Ik vind het jammer dat deze informatie niet bij iedereen terecht komt en dat het moeilijk is voor mensen om onderscheid te maken tussen wetenschappelijk onderbouwde adviezen en meningen. Als het mijn woord is tegen dat van Sonja Bakker of Rens Kroes, dan weet ik al welk advies mijn tante volgt. Dit is een probleem dat niet alleen in Nederland speelt, in Engeland zijn ze bijvoorbeeld met eenzelfde petitie bezig. Met deze erkenning wordt het hopelijk makkelijker voor mensen om de informatie op waarde te schatten.’

De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) geeft wel een accreditatie aan afgestudeerde masterstudenten. Brenda: ‘Dit is voor je cv zeker handig, maar het zegt de gewone burger verder niet zoveel.’ De NAV steunt het idee van de studenten, zegt ze, ‘maar we moeten ook kijken of het praktisch haalbaar is en hoe je dit zou kunnen inrichten, bijvoorbeeld welke studies dan voor deze titel in aanmerking zouden komen.’

De petitie is afgelopen week gestart. In de eerste paar dagen hebben zo’n 500 mensen ‘m ondertekend. ‘We hebben 40.000 handtekeningen nodig voordat we de petitie aan de Tweede Kamer kunnen aanbieden. Of dat lukt en of ze er dan wat mee gaan doen, weet ik niet. Ik vind het vooral belangrijk dat we mensen aan het denken zetten en laten realiseren dat je kritisch moet zijn op informatie over voeding en je moet afvragen door wie wat gezegd wordt.’

De petitie kun je hier vinden.


‘Goed initiatief’

‘Ik vind de petitie een goed initiatief’, zegt Rolf Marteijn, onderwijsdirecteur van Nutrition and Health. ‘Het moet duidelijk zijn dat iemand ergens voor heeft geleerd en hopelijk worden mensen zich er dan meer van bewust dat voedingswetenschap niet simpel en eenduidig is.’

Dit onderwerp leeft ook in de politiek, stelt Marteijn. ‘De overheid gaat bijvoorbeeld een app ontwikkelen die mensen moet informeren over gezondere voeding. Daarom is het goed om aandacht te vragen voor de discussie over wetenschappelijke kennis versus ervaringskennis.’ Of de Tweede Kamer iets kan met de oproep om van voedingsdeskundige een beschermde titel te maken, durft Marteijn niet te voorspellen. ‘De overheid heeft een lijst met erkende, nauw omschreven beroepen zoals ongediertebestrijder of duiker. Voor voedingsdeskundigen ligt dit lastiger, omdat de opleiding en het vakgebied breder zijn. In de gezondheidszorg zijn er wel breder geformuleerde beroepen zoals arts, tandarts, fysiotherapeut en diëtist. Maar voedingsdeskundige valt niet direct onder de zorgberoepen.’ De opleidingsdirecteur gaat met de initiatiefnemers van de petitie in gesprek om te kijken hoe WUR ze kan ondersteunen.


Re:acties 13

 • J.Korte

  Misschien is het goed hier meer media aandacht aan te geven. Ik

  Reageer
 • Françoise Van Leuven

  Ik merk dat zelfs voedingsdeskundigen en diëtisten zeer uiteenlopende meningen hebben.
  Voor mij geldt het advies van mensen die er jaren en jaren mee bezig zijn om te weten wat gezond is en wat niet.
  Ik merk dat nog steeds diëtisten brood, aardappelen en pasta als gezond meegeven.
  Ze zouden beter moeten weten, het is al 100 jaar bekend dat dat slechte suikers zijn.
  Ik volg veel over gezonde voeding, oa Dr Andrew Saul, Gerson, Dr Verburgh(voedselzandloper) enz
  Het enige jammere is dat ik tot nu toe nog geen dokter heb gevonden die op een basis met vitaminen, voedingssupplementen ed mensen geneest.
  De Pharma industrie deugt niet, lees een bijsluiter en je weet genoeg.
  Kanker genezen met middelen die kanker verwekken lijkt me geen logische maar eerder een geldzaak

  Reageer
 • Martin

  Hoewel ik het initiatief begrijp vraag ik me ten zeerste af of je op basis van een diploma voldoende kunt aantonen of iemand kundig is of niet.
  Er zijn ook tal van voedingsdeskundigen die zich al jaren in het onderwerp verdiepen, vele cursussen hebben gevolgd en veel praktijkervaring bezitten. Deze weten meer over voeding dan menig afgestudeerd student. In hoeverre is het terecht om hen de titel te ontnemen, enkel omdat zij een andere opleidingsroute hebben gevolgd?

  Reageer
 • Lena

  Helaas heb ik geen nederlandse nationaliteit, maar ik ben helemaal het eens met jullie! Veel sucess!

  Reageer
 • Verena

  Helemaal mee eens!

  Reageer
 • Margit Heinemann

  Ja! Als diëtist vind ik dit héél belangrijk om zelfbenoemde goeroes een halt toe te roepen! Mijn steun hebben jullie!

  Reageer
 • Prue

  Lijkt me noodzakelijk om deze titel te beschermen!

  Reageer
 • Greta van Beek

  Eens!

  Reageer
 • Carolien

  Een aantal wageningers noemen zich Voedingswetenschapper. Dat geeft ook duidelijk aan wat we doen!

  Reageer
 • Lena

  Met hoog opgeleid, bedoel je dan WO en/of HBO? De dames van The Green Happiness zijn HBO geschoold maar wat zij vertellen is ook niet goed en daar verdienen ze nog eens dik geld mee ook. Mensen gaan er toch vanuit dat wat die dames verkondigen goed is omdat ze HBO geschoold zijn. Dus als de titel beschermd wordt, gaat er dan ook gecontroleerd worden wat deze hoogopgeleide voedingsdeskundigen de klanten adviseren?
  Want op dit moment kan blijkbaar iedere voedingsdeskundige, hoog- of laagopgeleid, ongestraft de grootste onzin verkopen.

  Reageer
  • Jelle

   Met hoogopgeleid wordt zowel de HBO als de WO opleiding bedoelt. Beide opleidingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en dat is waar het ons om gaat. Door de titel te beschermen, hopen we in ieder geval de mensen die geen passende opleiding hebben gehad te ontkrachten. Echter, zullen er helaas tussen de groep hoogopgeleiden altijd individuen zitten die meer geïnteresseerd zijn in de commerciële waarde en minder in de wetenschappelijk waarde van het advies dat ze verkondigen.
   Een geschikte manier om deze individuen eruit te filteren is lastig te bepalen, maar dat zou een tweede stap kunnen zijn. Eerst maar eens beginnen aan een sterke basis.

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 2

 • Michel van Spankeren

  I think everyone is completely missing the point here. This is just an example of a far bigger problem we have in the Netherlands, the inabilty of the educational system to teach people a critical way of handling information (Also people who did not enjoy higher education). Especially nowadays with data streams comming at us from all directions I think its more important than ever to teach people from a young age to be critical on whatever they read rather than just accepting everything for facts... Perhaps with this case you could make a good example to illustrate the problem to our government so they can debate on the actions to take.

 • Anne

  Ik sluit me helemaal aan bij mijn naam genoot.
  Lijkt me niet meer dan logisch dat er op dit gebied duidelijk wordt gemaakt waar de grens ligt tussen mensen die denken verstand te hebben van voeding en wetenschappelijk opgeleide experts.
  Ben benieuwd wat er uit de petitie komt en wat de studenten concreet kunnen bereiken!


Re:ageer