Student - 1 maart 2017

Petitie: bescherm de titel van voedingsdeskundige

tekst:
Tessa Louwerens

Voedingsdeskundige moet een beschermde titel worden, vinden studenten Nutrition & Health. Nu brengen alle zelfverklaarde deskundigen de consumenten in verwarring. Daarom zijn ze een petitie gestart.

Studenten Brenda Narinx, Jelle de Jong en Nathalie Wilmsen. Foto: Jet van Ballegooij

Voeding is een hot topic en het aantal ‘voedingsdeskundigen’ neemt snel toe. Mensen zien zo door het bomen het bos niet meer, denkt bachelorstudente Brenda Narinx. Samen met de masterstudenten Nathalie Wilmsen en Jelle de Jong heeft ze de petitie opgesteld. ‘Al die deskundigen leidt tot veel discussie op het gebied van voeding en op een gegeven moment gaan mensen dan twijfelen aan de geloofwaardigheid van voedingsdeskundigen, ongeacht welke opleiding ze hebben.’  Brenda merkt het ook in haar eigen omgeving: ‘Mijn tante leest op internet dat het goed is om twee eieren per dag te eten en iemand anders beweert dat je helemaal geen eieren meer mag eten vanwege het cholesterol in eigeel.’

De studente vreet zich hierover op. ‘Tijdens de studie leren wij om wetenschappelijk voedingsonderzoek uit te voeren waarop voedingsadviezen worden gebaseerd. Ik vind het jammer dat deze informatie niet bij iedereen terecht komt en dat het moeilijk is voor mensen om onderscheid te maken tussen wetenschappelijk onderbouwde adviezen en meningen. Als het mijn woord is tegen dat van Sonja Bakker of Rens Kroes, dan weet ik al welk advies mijn tante volgt. Dit is een probleem dat niet alleen in Nederland speelt, in Engeland zijn ze bijvoorbeeld met eenzelfde petitie bezig. Met deze erkenning wordt het hopelijk makkelijker voor mensen om de informatie op waarde te schatten.’

De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) geeft wel een accreditatie aan afgestudeerde masterstudenten. Brenda: ‘Dit is voor je cv zeker handig, maar het zegt de gewone burger verder niet zoveel.’ De NAV steunt het idee van de studenten, zegt ze, ‘maar we moeten ook kijken of het praktisch haalbaar is en hoe je dit zou kunnen inrichten, bijvoorbeeld welke studies dan voor deze titel in aanmerking zouden komen.’

De petitie is afgelopen week gestart. In de eerste paar dagen hebben zo’n 500 mensen ‘m ondertekend. ‘We hebben 40.000 handtekeningen nodig voordat we de petitie aan de Tweede Kamer kunnen aanbieden. Of dat lukt en of ze er dan wat mee gaan doen, weet ik niet. Ik vind het vooral belangrijk dat we mensen aan het denken zetten en laten realiseren dat je kritisch moet zijn op informatie over voeding en je moet afvragen door wie wat gezegd wordt.’

De petitie kun je hier vinden.


‘Goed initiatief’

‘Ik vind de petitie een goed initiatief’, zegt Rolf Marteijn, onderwijsdirecteur van Nutrition and Health. ‘Het moet duidelijk zijn dat iemand ergens voor heeft geleerd en hopelijk worden mensen zich er dan meer van bewust dat voedingswetenschap niet simpel en eenduidig is.’

Dit onderwerp leeft ook in de politiek, stelt Marteijn. ‘De overheid gaat bijvoorbeeld een app ontwikkelen die mensen moet informeren over gezondere voeding. Daarom is het goed om aandacht te vragen voor de discussie over wetenschappelijke kennis versus ervaringskennis.’ Of de Tweede Kamer iets kan met de oproep om van voedingsdeskundige een beschermde titel te maken, durft Marteijn niet te voorspellen. ‘De overheid heeft een lijst met erkende, nauw omschreven beroepen zoals ongediertebestrijder of duiker. Voor voedingsdeskundigen ligt dit lastiger, omdat de opleiding en het vakgebied breder zijn. In de gezondheidszorg zijn er wel breder geformuleerde beroepen zoals arts, tandarts, fysiotherapeut en diëtist. Maar voedingsdeskundige valt niet direct onder de zorgberoepen.’ De opleidingsdirecteur gaat met de initiatiefnemers van de petitie in gesprek om te kijken hoe WUR ze kan ondersteunen.