Nieuws - 13 december 2007

Pesticidengebruik bananenteelt ‘loopt spuigaten uit’

Het bestrijdingsmiddelengebruik in de bananenteelt kan binnen tien jaar met de helft worden verminderd. ‘Een haalbare, maar ook noodzakelijke reductie omdat anders consumenten de banaan voortaan links zullen laten liggen’, zegt dr. Gert Kema van Plant Research International, initiatiefnemer van het Pesticide Reduction Plan for Banana (PRPB).
‘Black sigatoka is nog steeds het grootste probleem in de bananenteelt. Tegen deze schimmelziekte wordt vaak meer dan zestig keer per jaar gespoten. Dat loopt echt de spuigaten uit. Iedereen is het erover eens dat dit niet zo kan doorgaan’, zegt Kema.
Hij is net terug van een bijeenkomst in Costa Rica waar experts uit dertien verschillende landen het reductieplan omarmden. Kema, die oorspronkelijk onderzoek deed aan bladvlekkenziekte in tarwe, is ‘heel snel de bananenwereld ingerold’ doordat de tarweschimmel nauw verwant is aan de bananenschimmel die black sigatoka veroorzaakt. Van beide schimmels is op zijn initiatief inmiddels de DNA-sequentie ontrafeld. Black sigatoka verspreidt zich razendsnel, omdat er wereldwijd voor de export eigenlijk maar één bananenkloon wordt geteeld: de cavendishbanaan. Teelt en consumptie van een bredere diversiteit aan bananen is dan ook één van de onderdelen van het pesticidenreductieplan.
‘Op de langere termijn willen we ook proberen soorteigen resistentiegenen in de banaan in te bouwen’, zegt Kema. ‘We starten daarom binnenkort ook met het sequencen van het genoom van banaan.’ Het reductieplan voorziet ook in maatregelen rond andere ziekten en plagen in de banaan, zoals een hardnekkige bodemziekte veroorzaakt door aaltjes.
In het onderzoeksconsortium nemen naast Wageningen UR en haar strategische partner Embrapa uit Brazilië ook Bioversity International, de Katholieke Universiteit Leuven en het Franse onderzoekscentrum CIRAD deel.