Organisatie - 28 juni 2007

Personeel hogeschool verkent nieuwe werkplek

Van Hall Larenstein in Wageningen zetelt vanaf 30 juli in het Forum in plaats van in het oude IMAG-gebouw. Ruim dertig medewerkers en studenten van de hogeschool verkenden op woensdag 20 juni hun toekomstige werk- en leeromgeving. De reacties op de nieuwe plek liepen uiteen van ‘een achteruitgang’ tot ‘een kans’.
De meeste excursiegangers bezochten het Forum al eens in hun pauze. Toch is bijna iedereen weer geïmponeerd door de enorme afmetingen bij de entree van het Forum. En het interieur is minstens zo overdonderend.
De groep krijgt vervolgens goed nieuws van opleidingsdirecteur Geartsje Oosterhof. ‘Het ziet ernaar uit dat op 4 september een stukje van de opera The Valley of the Druves voor de koningin wordt opgevoerd. De koningin zal het Forum ‘s middag officieel openen.’ VHL heeft het initiatief genomen voor de opera.
De hogeschool zetelt straks op de vijfde, zesde en zevende etage van het vierkante gebouwdeel C in het Forum. Op de vijfde verdieping komen de receptie en de onderwijsruimtes. Sommige leslokalen hebben white boards, in andere hangen krijtborden. ‘Die zijn niet prettig voor astmatische studenten’, merkt iemand op. Het blijkt een discussiepunt te zijn geweest. De universitaire traditie staat krijt voor, terwijl bij hogescholen white boards in zwang zijn.
De spreekkamers en kantoren van docenten zitten op de zevende etage. Iedere kamer telt zes werkplekken voor docenten. ‘Voor Larensteiners uit Velp is dit hartstikke ruim’, merkt een deelnemer op. Anderen valt het tegen. ‘Als ik het vergelijk met Deventer komen we compacter te zitten. Met z’n zessen op één kamer, ik kijk er niet naar uit. We krijgen niet meer overleg, maar vooral meer last van elkaar’, moppert een docent die niet met zijn naam in de krant wil. ‘Ik begrijp ook de plastic koffiebekertjes niet. Wageningen UR staat toch voor duurzaamheid?’ Een collega vindt dat hij te weinig bergruimte krijgt. ‘Eén kast voor veertig dozen boeken?’
Docent onderzoeksmethodiek en agrarische ketens Robert Baars is nuchterder. ‘Ik denk dat ik in Deventer, in het IMAG en in het Forum op dezelfde manier mijn werk kan doen.’
Anderen gaan nog een stap verder en zien vooral kansen. Jos Leeters, docent International Horticulture and Marketing, vindt dat het Forum uitstraling heeft. De keus van de hogeschool om van Deventer naar Wageningen te komen, noemt hij sowieso goed. ‘De lijntjes met de universiteit worden nu korter. Naar Forum verhuizen levert alleen maar voordelen op.’