Wetenschap - 29 maart 2001

Persbeleid rond MKZ geen spreekverbod

De notitie over het persbeleid rond mond- en klauwzeer mag volgens Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur, niet worden opgevat als een spreekverbod. Deze werd door veel medewerkers van de universiteit wel zo opgevat.

De raad van bestuur heeft vier personen aangewezen als woordvoerder over MKZ: prof. dr. ir. Ruud Huirne (economische aspecten), dr. Andr? Bianchi (diergezondheid en vaccins), prof. dr. Cees van Woerkum (consumenten) en dr. Bart Gremmen (ethiek). Alleen zij, en de communicatiemedewerkers van de instituten, mogen zich presenteren als woordvoerder namens Wageningen UR. Het was volgens Vink niet de bedoeling dat de notitie werd opgevat als spreekverbod. "Al zouden we dat willen, dat kan niet. We willen wel dat de mensen beseffen hoe gevoelig de zaak ligt. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor het wetenschappelijk debat, maar nu liever even niet via de pers. Het onderwerp ligt zeer gevoelig. Natuurlijk mag bijvoorbeeld Jan Bieleman (historicus, red.) wat zeggen over mond- en klauwzeer in het verleden. Maar wij hebben graag dat persoptredens tevoren worden besproken. We staan nu in het middelpunt van de belangstelling. Het is een erg gevoelige kwestie waar een beetje regie geen kwaad kan. We horen ook graag of bepaalde aspecten onderbelicht blijven. Dan kunnen we helpen deze voor het voetlicht te krijgen."

Niet-woordvoerders die willen reageren, mogen dat volgens Vink alleen op persoonlijke titel doen, of na overleg met ??n van de woordvoerders of de centrale afdeling communicatie. De raad van bestuur is volgens de brief bang dat het imago van Wageningen UR schade oploopt door onzorgvuldige reacties in de pers. Vink: "We willen niet dat het beeld ontstaat dat Wageningen niet weet waar het mee bezig is." Of, zoals al gebeurd is, dat Wageningse wetenschappers worden afgeschilderd als kille rekenmeesters die alleen in economische termen denken. | K.V.