Wetenschap - 13 januari 2011

Pers stort zich op insectenvlees

Insecten zijn hot. Zo hot dat liefst drie internationale cameraploegen gisteren in Forum een lezing vastlegden over het eten van insecten.

Arnold van Huis staat Reuters te woord
Teams van de persbureaus Reuters en AFP en van de Duitse zender ZDF maakten de tweede lezing uit de serie Insect en Maatschappij tot een soort media-happening. 'Ja, dat was nogal heftig he', beaamt professor Arnold van Huis lachend. Van Huis was een van de twee sprekers die reflecteerden over het thema: Insecten, het vlees van de toekomst?
Van Huis ijvert al ruim tien jaar om het 'mini-vee' op de Nederlandse menukaart te krijgen. Hij heeft wel een verklaring voor al die aandacht. 'We zijn met een paradigmaverandering bezig in onze voedselvoorziening. Het besef dringt door dat we een andere kant op moeten/ Zeventig procent van het landbouwareaal wordt nu al gebruikt voor de vleesproductie. Met de almaar stijgende bevolkingsgroei loopt dat spaak. Wij hebben het eten van insecten altijd vreemd en primitief gevonden. Maar die houding verandert langzamerhand in: waarom eigenlijk ook niet? Het is een soort eye-opener.'
FAO
Van Huis is alle aandacht wel gewend. 'Ik geef bijna wekelijks interviews aan media uit de hele wereld. Helemaal sinds we een website voor de FAO hebben gemaakt.' De pers in binnen- en buitenland (zelfs Science) besteedde bovendien de afgelopen twee weken uitgebreid aandacht aan een onderzoek van promovendus Dennis Oonincx over de milieuaspecten van insectenvlees. Intussen zitten ook de ondernemers niet stil. Ons land telt op dit moment al drie kwekers van insecten die onderling nauw samenwerken. Groothandel Sligro heeft inmiddels de eerste insectenproducten in het assortiment.
Jakkes
Volgens persvoorlichter Jac Niessen van Wageningen UR kwamen de tv-ploegen overigens vooral voor de plaatjes van insectenetende mensen. 'Het ging heel erg om het filmen van de emoties die mensen hebben bij het eten van insecten.' Niessen doelt op het pauzenummer tussen de twee voordrachten. Studenten van de Wageningse Vakschool Rijn IJssel serveerden drie verschillende insectenhapjes: bonbons, meelwormensnack en sprinkhanenloempia. Dat leverde hier en daar voorspelbare en hilarische gezichtsuitdrukkingen op. De hapjes waren gemaakt door kok Henk van Gurp van de vakschool. De insecten kwamen van het Ermelose bedrijf Kreca Voedseldieren.
Nano
ZDF was 's middags ook bij de bereiding van de hapjes aanwezig. De Duitse filmploeg van het dagelijkse wetenschapsprogramma Nano kwam (3Sat) met een vijf man sterk team naar Wageningen. Het item over het eten van insecten staat voor 10 maart geprogrammeerd. Het is nog niet bekend wanneer Reuters en AFP de Wageningse beelden uitzenden. De lezingenreeks van Entomologie telt nog zes afleveringen en eindigt op 23 februari met een bijdrage van de bekende bioloog en schrijven Midas Dekkers.