Nieuws - 1 januari 1970

Penismonument niet bij Hotel de Wereld

De vuurzuil, het kunstwerk dat als herinnering aan Prins Bernhard voor Hotel de Wereld moest verrijzen, komt niet op deze plek. Dit besloot het college van Wageningen op dinsdag 5 april.

Het monument, een ontwerp van HansHan Roebers, heeft binnen Wageningen nogal wat emoties losgemaakt. Het zou teveel lijken op een penis en bovendien te groot zijn voor het 5 Meiplein. De actiegroep ‘Wageningen niet voor paal’ haalde bijna 1300 handtekeningen op tegen plaatsing. De landelijke media stortten zich massaal op het onderwerp en zelfs in het buitenland verschenen berichten in de kranten.
Wageningen UR had, als eigenaar van Hotel de Wereld, bezwaar aangetekend tegen plaatsing. ‘Hij stond te dicht bij het gebouw, recht voor het raam van een hotelkamer, en we waren bang dat de markiezen vlam zouden vatten', aldus drs Nanne Groot van Vastgoed en Bouwzaken. 'Daarnaast vonden we dat de moderne zuil niet paste bij het monumentale karakter van Hotel de Wereld.’ Groot is dan ook blij dat het Vrijheidsvuur op deze plek niet doorgaat. De gemeente gaat op zoek naar een andere locatie.
Het college stelt nu voor een apart gedenkteken voor Prins Bernhard te plaatsen bij het hotel. Groot: ‘We hebben binnen in de serre die zijn naam draagt al een plaquette, maar als het gedenkteken past bij het hotel en bij Prins Bernhard is het een goed idee.’ / YdH