Student - 26 mei 2011

Pascal ten Have: Gedreven en pragmatisch

Als eerste Wageninger ooit wordt Pascal ten Have komend collegejaar voorzitter van de Landelijke StudentenVakbond (LSVb), mits de leden zijn voordracht goedkeuren. Wie is deze 24-jarige student Bos- en natuurbeheer?

Pascal ten Have als woordvoerder van het Comité SOS ­tijdens de landelijke studentenacties in maart 2010.
'De juiste man op de juiste plek', dat is wat je te horen krijgt als je mensen uit de omgeving van Pascal ten Have vraagt naar zijn benoeming tot voorzitter van de LSVb. 'Pascal is een zeer goede debater. Bovendien is hij slim, niet alleen z'n IQ is hoog, maar ook zijn EQ, zijn emotionele intelligentie.' Dat zegt Jan den Ouden, die als docent bij Bos- en natuurbeheer met Pascal werkte, toen die als student-assistent veldpractica op de Veluwe begeleidde. Hij beschrijft Ten Have als een efficiënte regelneef, met als opvallend kenmerk zijn relaxte houding. 'Als ik zelf iets moet organiseren ben ik daar behoorlijk assertief in, Pascal heeft zoiets van: komt wel goed. Maar dat slaat nooit door naar lethargie, het komt ook echt goed.'
Hart voor onderwijs
Kennelijk krijgt de geboren Brabander (hij ging in Boxtel naar de middelbare school) met die houding het een en ander gedaan, gezien zijn indrukwekkende cv op Linked­In. Een kleine greep: voorzitter studievereniging, woordvoerder van WSO, bestuurslid van Studium Generale en jurylid voor de Docent van het Jaar. Een van zijn functies was die van studentvertegenwoordiger in de opleidingscommissie van Bos- en natuurbeheer. Daar maakte hij indruk op docent Juul Limpens. 'Zeer gedreven en een groot hart voor het onderwijs. Hij nam alle stukken van a tot z door zodat hij altijd goed beslagen ten ijs kwam. Zo goed dat je soms wel eens dacht: okééé, stond dat ook ergens?' Meer recent maakte Ten Have deel uit van het Comité SOS, een landelijke club studenten die in 2010 de acties tegen het kabinetsbeleid organiseerde. Dat was, naar nu blijkt, zijn opstapje richting de LSVb.
Pragmaticus
Het voorzitterschap van Ten Have volgt op een jaar vol roerige gebeurtenissen in het hoger onderwijs. Die zullen zeker nog even doorklinken. In januari demonstreerden meer dan twintigduizend boze studenten tegen het plan om langstudeerders een hoger collegegeld te laten betalen. Hoewel dat plan inmiddels door de Tweede Kamer is geaccepteerd, staat de LSVb nog veel werk te wachten bij de uitwerking ervan. Verder zet de LSVb zich in  voor de studentenbelangen die in het geding zijn gekomen door de onrust in het HBO. Over al deze zaken overlegt Ten Have straks regelmatig met staatsecretaris Halbe Zijlstra tijdens het zogenaamde studentenkameroverleg, waaraan ook het Inter Stedelijk Overleg (ISO) deelneemt.
De Wageningse voorzitter zal daarbij meer gaan voor het resultaat dan voor uiterlijk vertoon, zo verraadt een bespiegeling op een van zijn (vele) reisblogs. Over een Inca-ruïne in Peru schrijft hij vol verwondering: 'Het blijft je verbazen. Waarom een steen met 32 hoeken als je ook gewoon een vierkante kunt gebruiken? Waarom stenen van 350 ton als je die muur ook van kleinere kunt maken?' Het moge duidelijk zijn, de LSVb heeft volgend jaar een Wageningse pragmaticus aan het hoofd.
Uitgelekt
Wat Pascal zelf vindt van zijn benoeming, is vooralsnog een goed bewaard geheim. Op last van het LSVb-bestuur is er een mediastilte over het nieuwe bestuur afgekondigd, totdat de leden eind juni officieel worden gepresenteerd. Dat we toch al weten wie de nieuwe bestuursleden zijn, is te danken aan enthousiaste tweets van de bestuursleden zelf, volgend op hun voordracht begin mei. Het nieuws ligt daardoor onbedoeld op straat, maar dat is voor de LSVb kennelijk geen reden om af te wijken van het vastgestelde communicatiedraaiboek. Dus mocht iemand er naar vragen: je hebt het niet van ons...