Student - 13 oktober 2011

Parade

En, nog een beetje lekker gevaloriseerd vandaag? Of ben jij niet zo van het valoriseren. Om daar achter te komen is er de relevantiewijzer (rathenau.nl/relevantiewijzer). De test is een opzetje om wetenschappers warm te krijgen voor de Valorisatieparade die op 1 november in Utrecht plaats vindt. De wat? Een soort Gay Pride voor valorisateurs.

Record
We zijn nu al een week verder en nog is het raadsel niet opgelost. Neutrino's die sneller zijn dan het licht. Dat zoiets kan, is misschien niet eens zo gek. Records zijn er immers om verbroken te worden. Maar hoe weten ze nou dat ze precies die neutrino's meten die zo'n 700 kilometer verderop zijn afgeschoten?
Wind
Altijd al een windmolen willen hebben? Dat kan. De Windcentrale (www.windcentrale.nl) gaat windmolens bouwen voor coƶperaties van burgers. Voor een winddeel van 400 euro mag je zo'n 500 kWh aan stroom verwachten. Als het hard genoeg waait natuurlijk. De initiatiefnemers willen zo meer draagvlak creƫren voor windenergie. (En er natuurlijk een aardig windhandeltje aan overhouden)
Impact
Misschien wel het leukste onderdeel van Food4You: het WK spruitjes koken (www.championshipsproutscooking.com). Oftewel: hoe krijg je die green balls of fire zo op je bord dat zelfs kinderen er de vingers bij af likken. Vrijdag in Veenendaal. Het beste recept staat einde dag meteen op de site. Dat is pas science for impact!