Nieuws - 16 februari 2015

Pantarijn is hofleverancier WUR

tekst:
Roelof Kleis

Het Pantarijn in Wageningen levert van alle middelbare scholen in ons land de meeste studenten aan onze universiteit. Het Marnix in Ede volgt op ruime afstand. Dat blijkt uit de Studentenkaart van dagblad Tubantia.

De datajournalisten van Tubantia maakten een interactieve kaart waarop per instelling voor hoger onderwijs te zien is op welke school de studenten hun vooropleiding genoten. Andersom is per middelbare school in kaart gebracht waar de scholieren na het halen van hun diploma naar toe gaan voor hun vervolgopleiding.

De middelbare scholen in en om Wageningen leveren de meeste leerlingen aan Wageningen Universiteit. Van alle studenten komen er 76 van het Pantarijn, de middelbare school die letterlijk op een steenworp van de campus staat. Op twee staat het Marnix in Ede (41) voor de Scholengemeenschap Breda (40). Op een gedeelde vierde plaats staan het Over Betuwe College in Elst (36) en het Ichthus College in Veenendaal. Op de zesde plek komt het Streek (35) in Ede.   

Overigens gaan de meeste leerlingen van het Pantarijn niet naar onze universiteit. De meeste leerlingen van het Pantarijn gaan naar de Universiteit Utrecht (13,5 procent), de Hogeschool Utrecht (12,3), de HAN (12,1), de Radboud Universiteit (8,8) of de Universiteit van Amsterdam (7,1). Pas daarna komt de universiteit ‘om de hoek’ met 6,8 procent (76 leerlingen). Opvallend is dat veel jongeren dicht bij huis studeren.

Amsterdammers verlaten de hoofdstad liever niet en de Universiteit van Maastricht trekt voornamelijk studenten van beneden de rivieren. Hetzelfde geldt voor de Radboud Universiteit. Wageningen en Delft trekken daarentegen studenten uit het hele land. De kaart is te zien op de website van dagblad Tubantia. Klik op ‘basis’ om een middelbare school te kiezen. Klik op ‘spreiding’ om de herkomst van de studenten per instelling voor hoger onderwijs te bekijken.