Nieuws - 24 maart 2016

Pandapret (1)

De panda’s, Xing Ya (elegante ster) en Wu Wen (mooie krachtige wolk) die dit najaar naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen komen, zal het aan niets ontbreken. Ze krijgen elk hun eigen optrekje in Chinese stijl. Er wordt een kliniek gebouwd en een kraamkamer voor als het echt wat wordt tussen hen. Dat luistert overigens nauw. Pandavrouwtjes zijn maar drie dagen per jaar vruchtbaar.

Pandapret (2)

Voor de pandatoerist wordt een heus park om de twee gasten uit het verre oosten opgetrokken. Pandasia gaat dit pretpark heten. Met natuurlijk een pandashop en... jawel, een Chinees restaurant. Drie keer raden wat er op het menu staat. Grapje, tuurlijk niet. De panda is beschermd. In het wild leven er nog maar 1800. Ster en Wolk moeten dat aantal juist opkrikken. 

Behulpzaam

Met een paar pilsjes op zijn mensen behulpzamer. Dat concluderen onderzoekers van de VU in Amsterdam. Zij lieten proefpersonen in een café een vragenlijst invullen en een blaastest doen. Het bakje mondstukjes viel dan plotseling van tafel. Mensen met bier op schoten eerder te hulp. De onderzoekers wijten dat aan remming van het omstandereffect: wel kijken, niks doen.

Primetime

Priemgetallen zijn misschien toch niet zo willekeurig verdeeld als gedacht, zeggen wiskundigen van Stanford University. Priemgetallen kunnen alleen eindigen op 1, 3, 7 of 9. Dus na een 1 is er 25 procent kans dat het volgende priemgetal ook op 1 eindigt. Maar dat is dus niet zo. De onderzoeker vonden komen maar op 18,5 procent voor de eerste paar miljoen priemgetallen. Wat dat betekent? Niks waarschijnlijk, maar wiskundigen zijn nu helemaal van slag.