Wetenschap - 26 juni 2008

Paddenstoelen kalmeren immuunsysteem

Extracten van eetbare paddenstoelen remmen geactiveerde immuuncellen af. ‘Dat is misschien geen positief effect als een gevaarlijke bacterie een lichaam binnendringt’, zegt ing. Prescilla Jeurink van de leerstoelgroep Celbiologie en immunologie. ‘Maar voor mensen met een allergie is het dat juist wel.’

Wageningse immunologen en voedingswetenschappers bestuderen al enkele jaren extracten van paddenstoelen, in de hoop dat de industrie die ooit kan gebruiken in functional Foods die allergische aandoeningen verzachten, of andere ziekten waarbij het immuunsysteem het lichaam aanvalt.
‘In dit onderzoek hebben we de eiwitten uit acht verschillende paddenstoelen bij menselijke immuuncellen gestopt’, zegt Jeurink, die binnenkort over dat project publiceert in International Immunopharmacology. ‘Die cellen hadden we uit bloed gehaald. Vervolgens keken we hoe de immuuncellen op de eiwitextracten reageerden.’
Voordat dat gebeurde prikkelden de onderzoekers de cellen met lipopolysaccharide (LPS), een verbinding die ook voorkomt in het membraan van bacteriën. De immuuncellen die zorgen voor de natuurlijke afweer reageren op LPS als een stier op een rode lap. ‘Vooral de extracten van de paddenstoel Volvariella volvacea en Ganoderma lucidum remmen de reactie van de immuuncellen’, zegt Jeurink. ‘We weten nog niet precies hoe ze dat doen. Een theorie is dat ze immuuncellen doof maken doordat ze de receptoren saboteren waarmee immuuncellen indringers opmerken. Een andere theorie is dat de extracten in het bloed binden aan de verbindingen waarmee indringers zich verraden.’

Re:ageer