Nieuws - 23 februari 2016

Paddenstoel van ijsmummie onder de loep

tekst:
Rob Ramaker

Al sinds de vondst van ‘ijsmummie’ Ötzi vragen wetenschappers zich af waarom de oermens paddenstoelen bij zich droeg. Leo van Griensven, gastmedewerker bij Plant Research International, laat zien dat paddenstoelextracten de groei van bacteriën remmen.

Foto credit / Hedendaags voorbeeld van een berkenzwam

Van Griensven publiceerde zijn werk in het International Journal of Medicinal Mushrooms.

Hij is al 5300 jaar dood maar Ötzi, die in 1991 in de Alpen werd gevonden, houdt wetenschappers nog altijd bezig. Nog vorig jaar nog publiceerden wetenschappers een overzicht van zijn 61 tatoeages, en de mogelijke functie hiervan. Eerder werden Ötzi’s laatste maaltijd, schoenen, botslijtage, gereedschap, kledij en doodsoorzaak al onder de loep genomen. 

Ötzi’s meest opvallende bagage waren echter enkele paddenstoelen. Zo bevatte zijn buidel verkruimelde paddenstoelen die waarschijnlijk werden gebruikt om vuur te maken. Daarnaast vervoerde hij berkenzwammen (Piptoporus betulinus) die aan een leren bandje zaten geregen. Al sinds de jaren negentig speculeren wetenschappers over het nut dat deze zwam diende. Zo is de berkenzwam, die ook in Nederland voorkomt, eetbaar maar niet bijzonder smakelijk. Een functie als medicijn ligt daarom meer voor de hand.

Ötzi’s meest opvallende bagage waren echter enkele paddenstoelen.

Met enkele Servische collega’s onderzocht Van Griensven de eigenschappen van de berkenzwam in het laboratorium. Paddenstoelextracten bleken een antioxiderende werking te hebben en remde de groei van bacteriën. ‘Maar echt hard bewijs ontbreekt’, zegt Van Griensven. ‘Dat kan alleen een grote placebo-gecontroleerde test bij dieren leveren.’ Een onderzoek dat hij in de toekomst hoopt uit te voeren.

Van Griensven ziet paddenstoelen als een potentiële vervanging van of aanvulling op antibiotica. ‘Hier bestaat een enorme maatschappelijke noodzaak voor.’ Al eerder vond hij een interessante kandidaat waarmee momenteel, zo zegt Van Griensven, een effectiviteitstest loopt in kalveren. Mocht het paddenstoelenextract het aantal infecties en de ziektekosten verlagen, dan hoopt Van Griensven dit als supplement op de markt te brengen met zijn bedrijf. Bijvoorbeeld voor gebruik in de vee- en visteelt.

Ötzi de ijsman in het kort:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan