Nieuws - 11 april 2012

Paasvuur op de campus

Afgelopen donderdag woedde er een heftig vuur op de campus: studentenvereniging Navigators hield er voor de tweede keer een groot paasvuur. Unifarm had 40 kuub hout ter beschikking gesteld.

Paasvuur.jpg
'Rond negen uur begonnen we en er waren meteen grote vlammen', vertelt Bouke enthousiast. Hij is de voorzitter van de outreach-cie, de commissie die externe activiteiten organiseert voor de christelijke studentenvereniging. 'Bij het ontsteken van het vuur waren er heel veel mensen uit het dorp met hun kinderen.' Een uurtje later stroomden de studenten binnen, waaronder veel internationale studenten die het vuur vanuit de Bornsesteeg hadden gezien. Een groep studenten hield een korte flashmob; een klein koortje zwol aan en zong 'I will follow him'. Daarna las iemand een speech van Martin Luther King voor.
'Voor christenen is Pasen heel belangrijk', vertelt Bouke, 'maar we willen het er niet te dik bovenop leggen. Het gaat vooral om gezelligheid, en dit is een manier om in gesprek te komen over de betekenis van Pasen. Een liedje en een speech is dan genoeg.' Mensen bereiken is in elk geval goed gelukt, want naar schatting waren er 200 mensen, verdeeld over de avond.
Het paasvuur is overigens geen christelijke traditie. 'Nee, het is een heidens gebruik', vertelt Bouke. 'Vroeger waren er door het jaar heen vreugdevuren, het paasvuur toevallig stand gehouden.'